Václav Větrovský

• „Byla nesmírná panika, ta nervozita už existovala několik dnů, předtím jsme tady žili v klidu, v pohodě, a najednou nepředstavitelná revoluce i v myšlení lidí. Ještě horší roli než Hitler tady pro nás v našich podmínkách sehrál Henlein, ten dokázal neuvěřitelným způsobem lidi zfanatizovat. Bohužel i mladou generaci.“

• „V tomhle kritickým dnu [po podpisu mnichovské dohody] přišel otec tak jako obvykle ve dvanáct hodin a říkal: ‚Na oběd není žádný čas. Máme důvěrnou zprávu, že ve dvě hodiny odjíždí poslední vlak směr Plzeň a za ním pojede souprava, která bude trhat koleje, abychom zkomplikovali Hitlerovi nástup jeho žoldáků sem k nám do Mariánských Lázní a do celého pohraničí.‘“

• „Doktor Pospíšil, ten můj zachránce všeho možného a vzor mého počínání, vyhrál konkurz na šéfa katedry fyziky Vysoké školy zemědělské v Suchdole. Šel ukázat školnímu inspektorovi, že jako vyhrál konkurz. Inspektor se usmál a říkal: ‚To je bezvadný, ale já tě nepustím. Tady se kantoři nepouštějí, jedině za náhradu.‘ Doktor Pospíšil si uvědomil, že já jsem šel v jeho stopách, že tedy jsem na vojně, běžel k nám domů, sebral si telegram a napsal mně, to si pamatuju dodneška: ‚Václave, přijeď! Chci do Prahy.‘ Podepsán doktor Pospíšil. Tři dny ze mě kontráši nedostali tuhle šifru. Poněvadž já jsem tomu nerozuměl.“

• 1

Mariánské Lázně, 15.03.2019

media recorded in project Příběhy našich sousedů

Dítě štěstěny

Václav Větrovský se narodil 9. února 1931 v Plzni. Rodina se však brzy přestěhovala do Mariánských Lázní. Otec pracoval na dráze. Pokojný život změnil mnichovský diktát a odstoupení pohraničí nacistickému Německu. Rodina musela za dramatických okolností domov opustit. Do roku 1940 bydlel s matkou v Olšanech u Plzně, otec sloužil v Klatovech; nakonec se všichni usadili ve Starém Plzenci. Do Mariánských Lázní se vrátili v květnu 1945. Václav absolvoval zdejší gymnázium, poté dva roky studoval v Praze. Následně studoval fyziku, matematiku a deskriptivní geometrii na pedagogické fakultě v Plzni, promoval v červnu roku 1952. Povinnou vojenskou službu absolvoval u 35. pluku v Domažlicích. V říjnu 1954 nastoupil jako učitel na hotelovou školu v Mariánských Lázních, kde působil dvacet let. Poté se věnoval žurnalistice, a to i po odchodu do důchodu v roce 1991. Václav Větrovský zemřel 12. července 2019.