Jaromír Rychtr

• „Já jsem ho osobně neznal, ale protože pracoval v Miletě, kde pracovala maminka mé manželky, tak vím, že s ním měli velké problémy jako s pracovníkem. Nebylo to jednoduché, protože on vystupoval jako ochránce chudých a těch, kteří se nemohli hájit. Údajně si studoval i zákony a další právní možnosti, měl s tím vždycky problémy. Co se mi ale přihodilo v roce 1989. Tenkrát já jsem byl na běžkách v Kněžnicích a potkal jsem tam člověka, který se vracel z Míseček na běžkách a sešli jsme se u kapličky. Já jsem nevěděl, o koho jde a on to byl bratr Pavla Wonky. A říkal mi, že mu bratr neodpovídá na dopisy, že neví, co s ním je a že se mu to nezdá. Já jsem se ptal, o koho se jedná a on mi odpověděl, že jde o Pavla. Jenomže já jsem nevěděl, že má takové problémy. Řekl mi také, že má v posudku návrat nežádoucí."

• „Moje taková negativní vzpomínka se datuje k roku 1950, kdy jsme ve škole dostali knížky do druhé třídy. První, co jsme museli udělat bylo, že jsme vytrhali portréty prezidenta Masaryka a Beneše. Bylo nám to nepříjemné, měli jsme pocit neúcty k našim dvěma prezidentům."

• „Rodiče měli na opravě v nedaleké truhlárně nábytek z ložnice. Měli to naplánované tak, že oprava bude stát asi deset tisíc korun. Vtom ale přišla měnová reforma, takže na opravu už nezbylo. Vzpomínám si, že maminka z peněz, které na to byly odložené, šla nakoupit vepřové sádlo. Protože měna byla tenkrát 1:50. A já si vzpomínám, že jsem šel po Vančurově ulici a našel jsem 50 korun a ona to byla vlastně jen jedna koruna. Já měl radost, že jsem našel padesát, ale ona už to byla jen koruna.“

• 1

Vrchlabí, 25.02.2023

media recorded in project Příběhy regionu - Královehradecký kraj

V roce 1953 přišla rodina o úspory. Mamince zbylo jen na sádlo

Jaromír Rychtr na závodech ve Špindlerově Mlýně, 1956/1957
photo: Archiv pamětníka

Jaromír Rychtr přišel na svět 9. května roku 1943. S rodiči nejdříve vyrůstal v malé obci Roudnice v Krkonoších, po druhé světové válce se přestěhovali do Vrchlabí. Tam zprvu sdíleli domek s Němci, kteří však byli v roce 1946 odsunuti. Jaromír Rychtr vyrůstal společně se svými dvěma sourozenci ve věřící rodině, v průběhu 50. let se často navštěvovali s podobně smýšlejícími lidmi. V roce 1957 nastoupil na Střední průmyslovou školu textilní do Jilemnice, kterou úspěšně zakončil v roce 1961. Následovala povinná vojenská služba v pražských Kbelích. Po návratu z vojny pracoval Jaromír Rychtr v textilní továrně v Mladých Bukách, v oboru se postupně vypracoval a získal také místo ve vedoucí pozici. Do komunistické strany přes nátlak nikdy nevstoupil. V 90. letech se stal členem KDU-ČSL. V roce 2023 žil pamětník s rodinou ve Vrchlabí. Příběh pamětníka jsme mohli zaznamenat díky podpoře z Nadačního fondu ŠKODA AUTO.