Július Kusý

Vedeli sme, že sme tým ľuďom na obtiaž. Ale aj srdce by rozdali, takí bolí dobrí

pamätník Július Kusý na svadobnej fotografii

Július Kusý sa narodil 4. februára 1926 v Omastinej pri Bánovciach nad Bebravou. Pochádza z roľníckej rodiny a mal 8 súrodencov. Vyučil sa za zámočníka. Už od roku 1943 sa v okolí Bánoviec nad Bebravou a Uhrovca začali formovať partizánske a odbojové skupiny. Pred vypuknutím SNP pomáhal vybavovať nové doklady, zháňať oblečenie, jedlo a lieky pre ilegalitu. Po vyhlásení SNP dostal do rúk zbraň a nastúpil do radov novovzniknutej Partizánskej brigády Jana Žižku. Brigáda pôsobila hlavne v Strážovských a Inoveckých horách a strážili vstupy do Rajeckej a Turčianskej dolinu a horské priechody. V novembri 1944 ho spolu s asi stovkou ďalších ľudí zaistili doma v Omastinej príslušníci nemeckej armády za pomoci PO HG. Júliusa kruto vypočúvali, trýznili a dva týždne väznili. Spolu s ďalšími dvomi väzňami sa mu podarilo ujsť a dostať sa naspäť do hôr medzi partizánov. Po úteku do hôr sa stal členom 9. práporu PBJŽ pod vedením komisára Vladimíra Sedlářa. V jeho radoch sa dostal až do Popradu, kde bol 24.marca 1945 odvedený do 1.čs. armádneho zboru. Koniec vojny ho zastihol pri Vsetíne na Morave. Po vojne sa oženil s Elenou Pšenákovou a narodili sa im dvaja synovia. V civilnom živote pracoval ako zámočník v Tatrovke v Bánovciach nad Bebravou, neskôr v Moste a v Dubnici nad Váhom. Za svoje zásluhy bol ocenený mnohými oceneniami za statočnosť, obetavosť a pomoc ľuďom počas SNP. Jeseň života trávi v Centre sociálnych služieb v Bánovciach nad Bebravou.