Ludmila Šádková

• „To, že začal stavět ten domek, tak to vyvolalo velkou závist a někdo se postaral, aby tatínka přišli zatknout. Domek ještě nebyl dostavěný. Přesně si pamatuju, jak přijelo a zastavilo před naším domem černé auto. Vyšli z něj dva anebo tři tajní policisté a přišli si pro tatínka. Tatínek zrovna dodělával něco nám na verandě, tak ho nechali, aby se převléknul, a odvezli ho. Domů už se pak nevrátil. Byl odsouzený jako třídní nepřítel a dostal 3,5 roku vězení. Byl uvězněn v Opavě.“

• „Ještě bych chtěla říct, že tatínkovi po jeho smrti přišel z vězení dopis, aby zaplatil dlužnou částku za pobyt, protože vlastní vinou, tedy podle nich, nepracoval. Maminka tam poslala úmrtní oznámení a tím byla věc vyřízena. Dále pokračoval život v hluboké totalitě. To znamená, že lidi v podstatě nesměli nic, nesměli cestovat a museli dělat to, co jim bylo nařízeno.“

• „Po osvobození znovu otevřeli vinárnu, takže se jim dařilo celkem v pohodě, myslím až do roku 48, kdy přišli k moci komunisti a začalo velké znárodňování nejprve velkých podniků a posléze i majetek drobných živnostníků. Tatínkovi zabrali vinárnu a jako všichni živnostníci byl přeřazen do výroby. Tatínek dostal práci v ČKD Stalingrad.“

• 1

byt pamětnice - Troja, 08.05.2017

• 2

byt sousedky pamětnice - Troja, 29.11.2017

Vzpomínám si na ten nenávistný tón hlasu, když soudkyně vyslovovala jméno mého otce

Ludmila Šádková
Ludmila Šádková

Ludmila Šádková, za svobodna Počtová, se narodila 20. září 1945. Její dědeček založil na Letné vinárnu, kterou po něm začal provozovat její otec Jiří Počta. Vinárna byla v roce 1948 zabavena a v roce 1953 byla rodina vystěhována ze svého bytu. Přestěhovali se k rodině na statek do Troji. Otec byl zatčen a odsouzen jako třídní nepřítel na 3,5 roku vězení v Opavě. Vrátil ve velmi špatném zdravotním stavu a po pár dnech v nemocnici zemřel. Pamětnice celý život pracovala jako prodavačka, většinou v obchodech s elektrospotřebiči. Statek v Troje byl v roce 1977 zbořen při stavbě tramvajové tratě. Po roce 1989 dostala rodina vinárnu v restitucích zpět a Ludmila Šádková v ní několik let obsluhovala. Má dvě děti a čtyři vnoučata.