Jarmila Pospíšilová

Hospodářství jim nejprve sebrali nacisté a pak komunisté

Jarmila Pospíšilová (Valouchová) v mládí
photo: archiv pamětnice

Jarmila Pospíšilová se narodila 12. ledna 1936 v Olšanech na Šumpersku jako nejstarší ze tří dětí rodičům Janovi a Jarmile Valouchovým. Rodina vlastnila hospodářství stojící v centru obce, k němuž náleželo 10 hektarů polností a 10 hektarů lesa. Na podzim roku 1943 německé úřady jejich hospodářství zkonfiskovaly a přidělily na něj německé přesídlence odněkud z oblasti Rumunska. Rodiče pak odvezli do pracovního tábora u zámku Fürstenstein (polsky Ksiąz) stojící na dohled od města Waldenburg (polsky Wałbrzych). O jejich propuštění se zasloužil otcův strýc P. Jindřich Valouch. Od věřících shromáždil částku, kterou použil k jejich vyplacení. V únoru 1944 se tak rodiče vrátili za svými dětmi. Až do konce druhé světové války pak bydleli v horách na samotě Na Žampachu (Hostice). V tamních lesích se pohybovali partyzáni, které rodina zásobovala potravinami. Po válce se vrátili na hospodářství v Olšanech. Později během kolektivizace vytrvale odmítali vstoupit do jednotného zemědělského družstva (JZD). Jarmilu za to rok před ukončením studia vyloučili z lnářské školy. V roce 1954 rodiče na několik hodin zavřeli v budově národního výboru a propustili je až po podpisu vstupu do družstva, což údajně udělali jako poslední v obci. V únoru 1959 se Jarmila vdala za Jiřího Pospíšila. V roce 1968 se s manželem a jejich čtyřmi dětmi přestěhovali do Rudy nad Moravou, kde bydleli i v roce 2020. Jarmila Pospíšilová zemřela v srpnu 2022.