Hubert Kirchner

• „To už bylo v květnu. V neděli přiletělo letadlo a bum. Hodil tam bombu. Ale co to bylo za letadlo, nevím, protože tam ještě byli němečtí vojáci. V dvoře měli koně. Dvůr netrefili, akorát asi dvě stě metrů od něj.“

• „Z Heřmanic jsme utekli, protože pak už tam řádili Poláci. Ti přebrali vedení. Hlavně ti lidi, co tam byli nasazení u sedláků. Matku chtěli zavřít. Matka říkala, že tam měli šicí stroj a že tam scházel jeden řemen. Matce nadávali, kde je ten řemen a že ji zavřou. Přišla a že idem pryč. Že jedem do Československa. Tak jsme utekli a hotovo.“

• „V Horních Heřmanicích jsme byli chvilku, asi do září, a přišel rozkaz opustit Československou republiku. Všichni jsme šli do Klodzka. Došli jsme do Hraniček. Ve Vilémovicích byl český starosta a říká: ,Nechoďte tam. Zůstaňte tady v Hraničkách.‘ Tak jo. To bylo v září, zůstali jsme tam přes zimu až do května, zase přišel rozkaz: ‚Zmizte, my vás tady nechceme.‘ Tak jsme šli do Klodzka. Poláci nás tam jednu noc nechali: ‚A vraťte se.‘ Doprovod, šli jsme zpátky. Šli jsme do školy v Hraničkách, jak už jsme byli předtím ubytovaní, uvařili jsme si brambory, najedli. Přišel německy napsaný rozkaz, že máme okamžitě zmizet z Československa. Tak jsme šli do Bernartic a tam je ta spodní vesnice, německy Heinersdorf. Zůstali jsme na hranicích. Až na hranice nás doprovodili s puškou a nasazeným bajonetem. Tam jsme čekali, co bude. Najednou zmizli Poláci, zmizel i ten s tím bajonetem, žandáry a hotovo. My jsme tam zůstali. Tak jsme se vrátili a hotovo.“

• 1

Kobylá nad Vidnávkou, 13.08.2014

Utečenci

Hubert Kirchner
Hubert Kirchner
photo: archiv pamětníka

Hubert Kirchner se narodil 2. ledna 1936 v německé obci Kamnitz (dnes polské město Kamienice), tehdy ležící v pruské části Slezska hned u hranic s Československem. Stejně jako naprostá většina místních obyvatel byli i jeho rodiče německé národnosti. V březnu roku 1945 padl jeho otec ve wehrmachtu. Matka tak zůstala na konci války sama s třemi malými dětmi. Před postupující frontou proto odešla k prarodičům pamětníka do obce Ober Hermsdorf (dnes polské město Jasienice Górna). Příchod sovětských vojáků rodinu nijak nezasáhl, ale hned po válce si prý Poláci v obci vyřizovali účty s místními Němci. Matka proto i s dětmi utekla do Československa. Několik měsíců žili bez prostředků v dnes již zaniklé obci Hraničky (něm. Gränzdorf) v samém srdci Rychlebských hor. Na jaře roku 1946 musela rodina na příkaz úřadu opustit republiku. Z Polska je ale hned vyhnali zpět. V doprovodu ozbrojených četníků je čekala další cesta k hranicím, kde je opět polská strana nepřijala. Jako utečence pak rodinu nezařadili ani do odsunu Němců, a tak zůstala v Československu. V roce 1951 se ještě pokoušeli o dodatečný odchod do Německa, ale z důvodu nedostatku pracovních sil jim nebyl povolen. Hubert Kirchner zemřel 23. prosince 2022.