Te Do Hoang

• „V roce 1965 jsem nastoupil na střední školu. V té době každý okres měl maximálně jednu střední školu. Vyučování bylo zahájeno v pět hodin ráno kvůli americkému bombardování. Musel jsem po tři roky chodit pěšky sedm kilometrů tam a zpátky, celkem čtrnáct kilometrů každý den. Cesta vedla rýžovými poli a v období dešťů byla velmi blátivá. V létě jsem trpěl velkým vedrem a v zimě zase zimou, protože jsem neměl dostatečné oblečení. V deštivém počasí jsem vždy cestou svlékl tričko a zabalil ho do igelitu, abych pak ve třídě neseděl v mokrém. Každý den nás bombardovali. Abych minimalizoval riziko, vycházel jsem z domu jako další spolužáci už v noci ve tři hodiny. Na ochranu hlavy proti střepům z bomb jsem měl klobouk pletený ze slámy a na těle kamufláž z větví. Na místo jsem dorazil kolem páté hodiny. Škola byla rozdělena na několik míst, vzdálených od sebe několik kilometrů. Pod každou školní místností byl systém tunelů pro evakuaci žáků. Během výuky jsme museli minimálně jednou denně utíkat dolů do tunelů se ukrýt. Jednou jsme během vyučování slyšeli zvuk přibližujícího se letadla. Byl vyhlášen poplach. Všichni jsme utíkali dolů do tunelů. Následně jsme slyšeli obrovský výbuch. Nevěděl jsem, kam přesně bomba dopadla, až později jsem zjistil, že spadla nedaleko od nás. V té době jsem měl permanentní strach. Kdykoliv se to mohlo opakovat. Jediná věc, po které jsem toužil, byla, aby už válka skončila.“

• 1

v Praze, 15.08.2016

media recorded in project Nejsme tu sami: příběhy našich menšin
  • 2

Vzorný občan Te Do Hoang

Te Do Hoang, 1969
Te Do Hoang, 1969

Te Do Hoang se narodil 12. června 1950 v obci Hung Long, v zemědělské provincii ve středním Vietnamu jako pátý ze šesti sourozenců. Po ukončení základní školy nastoupil v roce 1965 na střední školu. Po maturitě v roce 1968 byl jako student s vynikajícími výsledky vybrán v rámci mezistátních dohod k studiu na vysoké škole v Československu, kam přijel v předvečer okupace, 20. srpna 1968. První rok pobytu absolvoval kurz českého jazyka na Univerzitě 17. listopadu a v druhém roce zahájil studium na Vysoké škole strojní a elektrotechnické v Plzni. Školu dokončil v roce 1974 s diplomem vzorného absolventa a na přelomu let 1974-1975 se vrátil do Vietnamu. Byl povolán do armády a pracoval na ministerstvu obrany v Hanoji jako vojenský technik až do roku 1988. Založil rodinu, narodil se mu syn a krátce nato i dcera. V roce 1988 odjel znovu do Československa jako tlumočník vietnamských pracovníků v podniku PAL Kroměříž a později, až do roku 1992, pracoval jako organizátor vietnamských skupin v podniku Českomoravský len v Humpolci. V té době se rozhodoval mezi návratem do Vietnamu a setrváním v nově vzniklém svobodném režimu a tržní ekonomice v Československu. Po krátké návštěvě domova a po dohodě s manželkou se rozhodl zkusit štěstí v podnikání v Československu. S pomocí kamaráda zahájil v městečku Třešť u Jihlavy stánkový prodej se všemi těžkostmi začátečníka. Postupně si zařídil kamenný obchod. V roce 1994 se za ním přestěhovala manželka s dětmi. Rodina se úspěšně adaptovala v novém prostředí a obě děti vystudovaly střední a posléze i vysokou školu. Te Do Hoang se věnoval podnikání do roku 2012, kdy odešel do důchodu. Žije s manželkou v Třešti, kde má rodina dům. Pracuje pro Spolek vietnamských krajanů. V roce 2014 požádal o české občanství.