Maria Hartung

• "Bydleli jsme u hranice, tady bylo Česko a tam Sasko. A tak jsme trochu pašovali. Máma mi obvázala nějaké to povlečení okolo těla a pak jsem přešla na druhou stranu za tetou a tam jsem to odevzdala. A později jsme si to mohli zase vyzvednout. Povlečení a tak, ty nejdůležitější věci. (...) Tak často jsme to také nemohli dělat, na hranicích byli přece Rusové. Ale já byla dítě a děti oni spíš pouštěli."

• "A pak jsme jeli do Chebu, do sběrného tábora, a maminka mi dala tátův futrál na housle a řekla - ať ti ho nikdo nesebere, a pak mi dala ještě jednu tašku a do té tašky dala navrch panenku a vtiskla mi ji do ruky a taky ty housle a pak jsme museli projít kontrolou a jeden z Čechů volal - haló, haló, haló. A já jsem šla, šla, šla a neotočila jsem se a bohudík mi ty taínkovy housle zůstaly. On byl učitel hudby, potřeboval housle. A taky jsem měl ještě tu panenku. A byla jsem šťastná. Moje maminka byla taky šťastná, že to takhle dopadlo."

• "Moje sestra pak neměla klid. Musím se vrátit domů k matce a sestrám, říkala si. Mně bylo tehdy devět let. A ona pak utekla domů ze statku, kde musela odpracovávat povinný rok. Po cestě ještě létaly stíhačky. Běžela a běžela, říkala, že musíme jít dolů do sklepa, snesla postele do sklepa a já jsem se tak bála, že jsem se v protileteckém krytu vmáčkla do kouta a už jsem nevyšla ven. A když byl trochu klid zbraní a nestřílelo se, tak někteří obyvatelé se šli podívat ven, co se děje venku. A v tu chvíli Američané zahájili palbu. A bylo to opravdu zlé. Moje sestra naříkala, máma říkala, držela jsem ji v náručí a ona se zhroutila před domem. Bylo to hrozné. A pak je odnesli do necek, ty mrtvé. Tam zemřeli."

• 1

Plesná, 04.09.2022

media recorded in project Odsunutá paměť

Doma bylo pěkně, na to se nedá zapomenout!

Maria Hartung, Plesná 2022
photo: Post Bellum

Maria Hartung se narodila 23. ledna 1936 v Plesné u Františkových Lázní do rodiny učitele hudby a amatérského muzikologa Emanuela Böhnische. V posledních týdnech druhé světové války byla Plesná coby německé město ostřelována americkou armádou, za oběť střelbě padla i starší sestra pamětnice, Heidi. Po válce, když už se začalo proslýchat, že německé obyvatelstvo bude z Československa vysídleno, posílala matka malou Marii pašovat povlečení a drobný majetek přes hranice. Coby dítě procházela nekontrolovaná přes blízkou celnici, pronesený skrovný majetek odevzdávala u příbuzných. Přestože Emanuel Böhnisch uměl česky a coby učitel možná mohl v Československu zůstat, byla rodina na jaře 1946 odsunuta do Německa. Skončili ve franckém Eichenzellu, kde se Emanuel Böhnisch nadále věnoval svému koníčku - zachovávání původní lidové hudby chebského regionu. První návštěvu rodiště umožnili československé úřady Marii Hartung až dvacet let po válce, v polovině šedesátých let. V září 2022 Maria Hartung přijala pozvání starosty obce Plesná a dala rozhovor pro Paměť národa v rodícím se muzeu česko-německých vztahů v Plesné.