Josef Evan

• „Představte si kluka, který vidí vlak, a na vlaku naložené tanky. První, co ho zajímá, jak by na ty tanky vlezl, jak by se do toho dostal. To znamená, že ten pocit byl takový, že vidíme něco, co bychom možná neměli, možná bychom do toho neměli šťourat, ale my jsme byli zvědaví a vždycky jsme se těšili, protože ten den přijely asi čtyři vlaky naložené technikou. Byli jsme jako chlapci nadšení, že vidíme něco, co běžně nikdo z nás nevídá. Když jsme pak odjížděli z tábora domů, vedoucí nám dávali na košile a trička trikolory, aby bylo jasné, komu máme fandit a jak to má u nás doma vypadat.“

• „V té době v roce 1968 byla i invaze sovětských vojsk do naší republiky. My z prvního stupně jsme poznali, že kuchařky nebo vedoucí měli divnou náladu, a my jsme s radostí mávali na vlaky jedoucí na druhé straně řeky Sázavy, a na nich byla naložená vojenská technika. Je jasné, že nám nebylo jasné, kdo vstupuje, nevstupuje, kdo jak to provedl. Takže my jsme měli radost, že vidíme vojáky, vidíme tanky, ale důvod jsme neznali.“

• 1

ZŠ Školní 75, Příbram VIII, 14.12.2017

media recorded in project Příběhy našich sousedů

Učitelé nám dávali v srpnu 1968 na košile trikolory, abychom věděli, jak to má u nás doma vypadat

Josef Evan 1969
Josef Evan 1969
photo: archiv pamětníka

Josef Evan se narodil roku 1959. Jeho dědeček vlastnil 18 hektarů půdy a po roce 1948 byl donucen vstoupit do JZD. Pamětníkův otec pracoval jako kalič ve Spojených ocelárnách Kladno. V srpnu 1968 byl Josef Evan na pionýrském táboře na Sázavě a viděl, jak vlaky přiváží vojenskou techniku. Vždy aktivně sportoval, hrál hokej, fotbal, nohejbal a dělal sportovní gymnastiku. Od roku 1978 sloužil v armádě, kde dosáhl hodnosti major. Trénoval hokej a po odchodu z armády začal učit tělesnou výchovu a chemii na 6. základní škole v Příbrami. Po absolvování pedagogického minima působil osm let jako ředitel základní školy v Nečíně. Dnes učí matematiku a fyziku na 5. základní škole v Příbrami.