Bohuslava Brožová

• „Já když jsem tam přišla, do tý Tesly, protože do JZD, to jsem nešla už, byla jsem vdaná. A muselo se jít do kádrové kanceláře. Ze všeho mě tam vyzpovídali a dali mě do navijárny, protože já jsem nechtěla nikam jinam než do navijárny, protože jsem tam měla kamarádku. Tak já jsem potom tam zůstala chvíli v tý navijárně a přišel pan Šorf tady z Choltic a říkal: ‚Hele, bude se tady rozšiřovat Tesla. Tak jsem si myslel, že ty bys nám tam něco vyplnila, máš takový ten rukopis a i pravopis. A bude tady závodní škola práce. Co kdybys šla do té závodní školy práce?‘ Já jsem povídala: ‚No, ale já nejsem ani u strany a nic.‘ On říkal: ‚Ne, já bych tohle zařídil, my nutně potřebujeme kádry z dělnických.‘ A jelikož já jsem byla v té navijárně, tak jsem v podstatě měla ten titul dělnice. Tak mě přihlásil do tý školy.“

• „V roce 1945, když tady odsud utíkali ty esámani, tak pan Kubelka s panem Nohejlem, pan Kubelka byl tatínek mojí spolužačky Heleny, no tak oni se jako partyzáni ujmuli prostě ochrany Choltic. Vzali si pušky na rameno, stoupli si na Antoníček tam do toho kopečka a hoši pěkně jeli, tyhlety podpory esámanů, tak bylo jich plné nákladní auto, napřáhli to do nich a zastřelili je a hotovo. Ty tam mají pomníček.“

• „On ten pan Thun, hrabě, to byl takový lidumil. On se strašně rád tady scházel v hospodě s chlapama, abych řekla tak, s těma, který pracovali na tom pozemku. On to byl podivín v podstatě. Vyprávělo se, že měl zlatou kuličku, prostě samočinně se to začalo točit, když nějaký magnet tam byl určitý. Tady ten pan hrabě, prostě jelikož měl pole, tady to všechno kolem dokola bylo dost velký panství to Thunovo. A on třeba když nevěděl, co má jako hnojivo dostat na pole, takže měl takový ten magnet a ta kulička se zastavila na drti. Tady v podstatě on si objednal drť a on to tam nechal navozit a hotovo, prostě kulička mu to ukázala.“

• 1

Choltice, 07.11.2021

Zlatá kulička hraběte Thuna

Pamětnice Bohuslava Brožová

Bohuslava Brožová, za svobodna Pechmanová, se narodila 5. července 1930 v Cholticích u Pardubic. Po vyhlášení všeobecné mobilizace v roce 1938 musel její tatínek narukovat, válka začala o rok později. Bohuslava se znala s místním hrabětem Leopoldem Thunem-Hohensteinem, který spolu se svou rodinou žil na barokním zámku v Cholticích a z rodu Thun-Hohenstein byl posledním majitelem. Její tatínek po nástupu komunistů k moci musel vstoupit do JZD, pracoval u koní, maminka se starala o dobytek. Vystudovala dívčí školu v Chrudimi. Tři roky pracovala v Tesle v Přelouči, dalších deset let v lékárně. V roce 2021 žila v Cholticích.