Jiří Březina

• „Když jsem byl v první třídě, tak k nám přišel nějaký důstojník, který byl za války ve Velké Británii, a my jsme mu museli zpívat oblíbenou píseň Masaryka Ach synku, synku, doma-li jsi. Uběhl rok či dva, tak tělocvična byla narvaná všemi žáky a přišel k nám sovětský důstojník. Tomu jsme zpívali Široka strana maja radnaja. My jsme prakticky nevěděli, o co jde, mysleli jsme si, že je dobré, když si takhle zazpíváme. Ale posun z české státnosti do těch 50. let byl skutečně dramatický."

• 1

Hradci Králové, 14.01.2023

Zajímal jsem se o víru a oni mě za to skoro zatkli. Bylo to trapné

Jiří Březina po válce
photo: Archiv pamětníka

Jiří Březina se narodil 14. června roku 1943 v obci Praskačka nedaleko Hradce Králové. S rodiči se však brzy přestěhovali do Hradce Králové, kde jeho tatínek velel vojenské posádce a získal tak ve městě služební byt. Později tatínek odmítl vstoupit do Komunistické strany Československa (KSČ), byla mu tak odebrána hodnost a z armády ho propustili. Jiří Březina nastoupil na průmyslovou školu, obor vodohospodářství, kterou úspěšně dokončil, a na začátku 60. let byl přijat ke studiu na ČVUT do Prahy. Promoval v roce 1968 a čekala ho povinná roční vojenská služba, kterou strávil v pražských Dejvicích. Během normalizace se s manželkou začali zamýšlet nad otázkami náboženství, četli Bibli a diskutovali nad náboženskými otázkami, proto se Jiří Březina nejednou dostal na služebnu Státní bezpečnosti (StB), kde ho vyslýchali. Po revoluci začal v Hradci Králové soukromě podnikat. V roce 2023 žil s rodinou v Hradci Králové.