Štěpán Böhm

• „Bratranec, který byl stejně starý jako já, tak škemral o jídlo. A můj dědeček, který tam byl, tak ho chlácholil. A jeden z členů té strážní služby revolučních gard, to jsem byl úplně v šoku jako děcko, když jsem viděl, že vytáhl pistoli a zastřelili ho. To bylo velice negativní. Nic dalšího negativního už snad nebylo. Později, při návštěvě těch mých [odsunutých] příbuzných, to bylo až po roce 1968, tak vzpomínali velice moc na to a stýskalo se jim. Ale už si zvykli na to nové prostředí a říkali, že už by sem nešli. Takže rozhodně nemusel mít nikdo strach, že by se jednou vrátili.“

• „Můj otec byl nevoják. A ve čtyřicátém třetím na podzim byl zařazen [do německé armády] jako telefonista. Napřed byl někde v Alpách, mi říkal. A nakonec skončil v ruském zajetí, a protože tam byl nějaký nálet a on – tím, že byl vzdělaný, tak věděl, co a jak – že tam měli elektriku, proudy v drátech. Tak namočil deky, přehodil to a udělal zkrat. A pak při těch náletech utekli. A pak byl i v americkém zajetí a tam vytahovali mrtvoly z moře, to mi říkal. Vím, že za kus chleba, aby dostal něco najíst, tak i svatební prsten tam někomu dal. A dobrovolně se pak nechal přeřadit zase do ruského zajetí, protože chtěl jít domů do Česka, do Československa. Tak ho přeřadili, byl ve Znojmě, tam ho prověřovali. Byl tam několik měsíců, vím, že jsme ho tam chodili navštěvovat. Jestli to trvalo tři měsíce? A pak, když ho propustili, tak hned šel tam k nějaké firmě pracovat zase jako elektrikář.“

• „Velmi dobře si pamatuju, to už bylo ke konci války, začalo bombardování, hlavně nádraží ve Znojmě. Nákladní doprava, tam byly tanky, bojová technika, která měla jít ještě na posílení boje, když už ustupovali a byli někde pomalu na Slovensku, tak ty nálety tam šly. Ovšem to bylo tak nepřesné, ty bomby, že i v těch Tasovicích jsme spali u sousedů dole ve sklepě několik dní. Pamatuju si, že matka říkala: ,Drž se při zdi, protože kdyby šly ty střely, tak tě to nezasáhne!‘ Takže jsme se plazili při zdi, to si pamatuju. A tenkrát byl nálet – sirény – ve Znojmě, když jsme šli. A nebylo jiné východisko, než na nádraží dolů se jít schovat do bunkru. A když bylo po náletu, tak jsme zjistili, že půlka nádraží byla srovnaná. Říkali, že tam skoro 300 lidí zahynulo, kteří tam byli schovaní. A my, co jsme byli v té druhé půlce, tak jsme měli to štěstí, že jsme přežili. Takže i to jsem tam zažil, a to teda nebylo příjemné.“

• 1

media recorded in project Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Mířili na mne samopalem. Přikryl jsem se duchnou a počítal, že mě zastřelí

Štěpán Böhm v roce 2022
photo: Post Bellum

Štěpán Böhm se narodil 29. listopadu 1938 v Tasovicích na Znojemsku do částečně německé rodiny Alžbětě a Štěpánovi Böhmovým. Díky německých kořenům rodina nebyla po mnichovské krizi ze sudetských Tasovic vyhnána. Roku 1943 musel otec rukovat k wehrmachtu, padl do sovětského a následně i amerického zajetí a domů se vrátil až po válce. Štěpán pamatuje bombardování Znojemska z roku 1945 i násilí sovětských osvoboditelů. V rámci poválečných odsunů Němců musel Tasovice opustit dědeček i otcovi sourozenci s rodinami. Dědečka Jakuba při odsunu před Štěpánovými zraky zastřelili příslušníci revolučních gard. V roce 1947 se rodina přestěhovala do Karlových Varů, kde Štěpán dokončil základní vzdělání a poté absolvoval automobilní průmyslovou školu v Zábřehu na Moravě. V roce 1962 uspěl v soutěži Zelená Marsu zaměřené na zlepšovací návrhy, tou dobou pracoval v trutnovských Závodech průmyslové automatizace. Za odměnu vycestoval na Kubu, kde však mezitím vypukla karibská krize a třítýdenní cesta se nakonec protáhla na jeden rok – dřív z Kuby z bezpečnostních důvodů odjet nemohl. Štěpán Böhm vystřídal vícero zaměstnání, především na Karlovarsku. Kvůli zdravotním potížím odešel v roce 1972 do invalidního důchodu. Během sametové revoluce se angažoval v Občanském fóru v Karlových Varech. V roce 2002 se přestěhoval do Brna, kde žil i v době natáčení rozhovoru pro Paměť národa (2022).