Zuzana Blahetková

Neubližujte si

Zuzna Blahetková / 1953

Zuzana Blahetková se narodila 15. ledna 1936. Vyrůstala v Bolaticích na Hlučínsku, kde žije dodnes. Otec si vydělával jako zedník, matka s dětmi se starala o malé hospodářství, pole, dobytek a drůbež. Když se na základě mnichovské dohody stalo 8. října 1938 Hlučínsko součástí Třetí říše, získala pamětnice automaticky německé občanství. Otec a nejstarší bratr museli narukovat do wehrmachtu. V dubnu 1945 během Ostravsko-opavské operace byla Zuzana Blahetková svědkyní bojů na frontové linii. S matkou a dalšími sourozenci utekla do Bílovce ve vnitrozemí, odkud byla spolu se stovkami dalších uprchlíků transportována do utečeneckého centra v České Kamenici. Po návratu byl rodinný dům úředně zabaven, vykraden a bydleli v něm cizí lidé. Otec byl po návratu z fronty zatčen pro své členství v jedné z německých politických stran. Byl odsouzen k práci na šachtě v Ostravě. Bratr pamětnice se vrátil ze zajateckého tábora až v roce 1946. Zuzana Blahetková se vyučila v podniku Juta, který vyráběl provazy, a téměř celý svůj život v něm pracovala. V 60. letech postavila se svým manželem dům z vlastnoručně vyrobených cihel. Od mládí vystupuje ve folklorních souborech, které se snaží udržet lidovou tradici a kulturu na Hlučínsku.