Miguel Ángel Betancourt Leguen

• „Mladí lidé na Kubě se cítí lapení v pasti. Mladí lidé dnes žijí ze dne na den, nikam nesměřují. Myslím, že v téhle společnosti neexistují žádné sny, cíle ani záměry. Proto došlo jedenáctého (11. července 2021, den, který je také nazýván jako 11J) k protestům a mladí lidé vyšli do ulic.“ Podle tebe na něco takového neměli právo, myslíš si, že něco udělali špatně? „Ne, to si nemyslím, určitě ne jedenáctého. K tomuhle mělo dojít mnohem, ale mnohem dřív. Protože ten úpadek už je neúnosný, vláda si naprosto neuvědomuje, co se tady vůbec děje.“

• „Tohle jsem viděl v Moncadě a Pinto (Moncada a Pinto, města v provincii Guantánamo). Několikrát jsem šel na trh, tam u Punty. A při tom jsem to spatřil. Náklaďáky, které skládaly fekálie snad z celé guantánamské provincie do řeky. Je snad rozdíl mezi odpadní vodou, která vychází z obydlí ven, a postupně odteče, a tímhle obřím záchodem, který se naplní během minimální doby? Tohle všechno že jde do řeky? Skutečně tomu tak je, a jak jsem už říkal, v téhle oblasti vždycky byli rybáři. Co v těch rybách z takhle kontaminované řeky asi bude? A ty ryby se dostanou mezi lidi, protože rybáři je pak prodávají. Nasekají z nich filety a prodávají balení ryb, aniž by měli tušení, jaká koncentrace jedovatých látek se v jejich mase vyskytuje. Je to celé šílené, protože ani oni sami nevědí, co činí.“

• „Vždycky to byla čtvrť plná násilí (čtvrť Caoba ve městě Guantánamo). Vždycky, od nepaměti až po současnosti. Nikdy tomu nebylo jinak. Řeknu vám jedno, v centrálně položené čtvrti, kde jsou lékaři, profesoři, inženýři, tam toho násilí tolik není, protože lidi tam jsou na jiné úrovni. Ale v okrajové čtvrti, kde se člověk snaží přežít, jak to jen jde, tam bude míra násilí vždycky obrovská. Svého času tady zabili i několik Američanů.“

O zničení Kuby se už postarali jiní. Když jste mladí, chcete věci utvářet.

Betancourt Leguen Miguel Ángel, 2021
photo: Post Bellum

Miguel Ángel Betancourt Leguen je kubánský umělecký a environmentální aktivista, který je součástí skupiny mladých lidí, již usilují o zvýšení povědomí obyvatel Kuby o sociální, ekonomické a politické situaci na ostrově. V kulturní organizaci La Médula de Cuba y su Fábrica de Arte je jedním z mluvčích kampaně Zachraňme řeku Guaso. Tento vodní tok má pro místní region a obyvatele značný význam, přesto je však kontaminovaný fekálním a komunálním odpadem. Miguel Ángel kromě dalších aktivit v rámci politicko-sociálního kontextu na Kubě využívá své pěvecké nadání k podpoře iniciativy sanace řeky. Účastní se též opozičních aktivit proti komunistické vládě – v této otázce se dobře vyzná, neboť celý svůj život strávil ve městě Guantánamo v okrajové čtvrti Caoba, na kterou velmi dopadalo násilí a korupce spolu s nahodilými počiny kubánského režimu.