Karl Affenzeller

• „Co mne ještě napadá, když odsunuli sudetské Němce, nebyli zkrátka žádní pracovníci na statku. Krávy umíraly, hladověly, byly nemocné. Vzpomínám si, že můj otec mi říkal: ‚Podívej se, ta tráva nebyla dvacet let posekaná.‘ Vidím to jako dnes, byl tam Čech v modrých montérkách, který to přišel kosou posekat… Navíc, to krmivo nebyla žádná dobrá kvalita hospodaření, protože krmivo bylo tak špatné… Úroda je závislá na počasí, dobrá úroda přináší dobré krmení. Odborné znalosti u těchto lidí nebyly žádné, protože původní byli odsunuti, a někdo jiný sem byl usídlen, který nevěděl nic nebo jen velmi málo věděl o hospodaření.“

• „Tehdy jsme jako děti navštívili jeden opuštěný statek, byl už polorozbořený, ale byly tam stroje a vozy. Vůbec jsme nedošli dovnitř a už tam stál pohraničník se psem a ptal se nás, co tam děláme. Tak jsme odpověděli, že jsme zvědaví. Bylo to v pořádku, ale řekl nám, že už tam nemáme chodit.“

• „Moje babička pochází z Oppolz, dnes se jmenuje ves Tichá. Dříve se říkalo: ‚Když se ze Sudet z Čech do Rakouska oženíš, budeš hladovět.‘ U nás bylo hůře. V Cetvinách byl vždy velká slavnost. Většinou byl vždy na sv. Šebestiána – pojmenován po svatém. Tam se moji rodiče pravděpodobně seznámili. Nebyla to jednoduchá doba. Každý kdo měl zemědělství, byl soběstačný, těm se vždy dařilo dobře, měli co jíst. To u rodin zaměstnanců tak nebylo.“

• „Ty výbuchy byly tak silné, že v Leopoldschalgu se říkalo: ‚Polévka se nám lila z mísy…‘ Tak silné otřesy byly. U nás to bylo také velmi silné a pak pravděpodobně díky stížnosti lidí byli české úřady vyrozuměny a pamatuji se náš celník říkal: ‚Zítra v půl druhé bude odstřel. Otevřete okna, aby se rázovou vlnou nerozbily okenní tabulky.‘ To byly odstřely v Cetvinách.“

• 1

Freistadt, 02.09.2020

Když se oženíš ze Sudet do Rakous, budeš hladovět... Ti tam nic pořádného nemají

Karl Affenzeller v dětství

Karel Affenzeller se narodil 13. srpna 1950 v rakouském Mairspindt u Windhaagu. Jeho babička Teresa (matka otce) pocházela z obce Tichá na české straně česko-rakouské hranice a do Mairspindtu se vdala. Otec Franz Affenzeller narukoval za druhé světové války do wehrmachtu a vrátil se z francouzského zajetí až v roce 1947. Se svojí budoucí manželkou Rosinou Drechsler se seznámil na slavnosti v nedalekých Cetvinách a o rok později se oženil. Jejich rodinný statek u Reisingerů se i s pozemky táhl přesně podél Malše a tedy podél hraničního pásma. Karl Affenzeller byl svědkem odstřelu cetvinských domů v 50. letech a obsazování strážních věží v pásmu železné opony. V roce 1967 se vydal na mopedu do Českých Budějovic. V roce 1975 převzal provoz statku po rodičích. Dnes provozuje u kamenného mostu hostinec a ubytování pro české i rakouské turisty.