Edita Vacek

• "Veľmi dorbý základ som dostala v tejto škole. Skutočne! Racionálne myslenie, citové dobré myslenie a také myslenie, že dobrý človek je dobrý človek. A je jedno, či je čierny alebo biely. V tých učiteľoch bola škola Komenského a Masaryka, nevytĺkli to z nich. A ani pán inšpektor, ktorý bol pôvodom Čech, to z nich nechcel vytĺcť. Bola to super škola a ďakujem za zdravý základ, ktorý mi tá škola dala. Nikdy na ňu nezabudnem."

• "Pri ceste ležali mrtví ľudia. Verte tomu, starí ľudia. Bolo teplo - jún, júl a vtedy ich vyháňali tak krutým spôsobom, nikdy na to nemôžem zabudnúť. A pýtam sa, kto má to svedomie, kto je tak starý ako ja a videl toto a dokáže teraz, či Rus, či Ukrajinec vyháňať jeden druhého? Prečo sa tá história opakuje? My sme sa nepoučili? Málo sme o tom hovorili? Asi áno!"

• Celé nahrávky
  • 1

Košice, 10.08.2022

délka: 01:21:55
    nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia
Celé nahrávky jsou k dispozici pouze pro přihlášené uživatele.

Od prvej Československej republiky po samostatné Slovensko

Edita Vacek sa narodila 11. novembra 1935 v Znojmě. Mesto v roku 1939 po pripojení Rakúska k Nemeckej ríši patrilo tiež do Nemeckej ríše. Edita začala študovať na českej škole, ktorú po pár mesiacoch zrušili a musela navštevovať školu nemeckú. V roku 1945 ju po príchode oslobodzujúcej armády zrušili a štúdium ukončila až po vojne opäť na českej škole. V roku 1948 začala študovať na vyššej odbornej škole sociálno-zdravotníckej. Jej snom bolo pracovať v rámci zdravotníctva ako sociálna sestra. V roku 1954 sa vydala a s manželom sa presťahovala do Svätého Kríža nad Hronom, kde pôsobila ako zdravotná sestra. Tam sa jej narodilo prvé dieťa. Pamätníčkin manžel pracoval na stavbe hlinikárne. V roku 1960 ho poslali do Košíc, kde pracoval na dostavbe železiarní. Edita pracovala v Košiciach ako sestra na dialytickom oddelení, neskôr pracovala na kádrovom oddelení a starala sa o vzdelávanie stredného a nižšieho zdravotníckeho personálu. Počas svojho života sa dostala aj do Líbye, kde pracovala ako hlavná sestra na internom oddelení. Dodnes žije so svojim manželom v Košiciach.