Michal Šustek

• "Obyvatelia tam chodievali každý deň strážiť, ešte predtým, ako ich brali. Ale v tom čase už museli o tom vedieť, pretože Petrovič povedal ľuďom aby sa zobrali domov, aby to nechali tak, lebo to nemalo význam, aby sa robili nejaké rozbroje. A skutočne, aj podľa vyhotovenej evidencie tam bolo dvesto príslušníkov, vrátane vojakov, polície, teda žandárov a milície. Ľudia týchto nechceli pustiť, tak chodili strážiť kňazov, aby ich nebrali. Ale čo by si počali. Tí mali samopaly, guľomety, pušky a tak. A ľudia mali lopaty, grace, kosy, ako kedysi husiti. Neverili by ste tomu, čo boli ľudia schopní robiť. Dobrú hlavu si zachoval saleziánsky direktor, Petrovič, on zabránil tomu, aby tam nastalo krviprelievanie."

• "Keď to nahlásili, pretože mám za to, že tento chlapec to povedal doma a jeho otec robil predsedu strany v Lednici, tak to zrejme boli nahlásiť obaja. Pretože pán riaditeľ povedal, že tam bola nastúpená celá škola, chlapec dostal za odmenu knihu Ďaleko od Moskvy a museli povedať, že odhalil nebezpečného agenta. Možno keby sa ho boli opýtali, kto to bol agent, tak ani nebude vedieť povedať. Takže takéto veci sa stávali."

• "To bolo spomínané na súde, že som si zohnal revolver 6,35, ale zásadne u mňa nenašli nič. Ja som im povedal, že je schovaný v zemi v záhrade. Tí prerýľovali celú záhradu, ale ja som nemal ozaj nič. Otec hovoril, že nám prerýľovali celú záhradu. Tak chceli nájsť túto zbraň. Ale na súde, tam sudca otvorene povedal, že za tým účelom, že som chcel zastreliť predsedu strany v obci Beňadik, som si zohnal revolver ráže 6,35. A na to potom ten môj obhajca sa zasmial a hovoril: "Ako si mohol zohnať revolver 6,35, keď s tým by mohol jedine vrabce na streche plašiť, a nie zastreliť človeka !""

• 1

Žarnovica, 13.08.2015

media recorded in project Príbehy 20. storočia

Svojou poctivou prácou som chcel dokázať, že som bol obvinený nespravodlivo

Michal Šustek
Michal Šustek

Michal Šustek sa narodil 20. augusta 1936 v Leviciach. V roku 1939, po obsadení Levíc maďarským vojskom, boli jeho rodičia nútení odsťahovať sa do Hronského Beňadika. Tu prežil udalosti druhej svetovej vojny a v roku 1950 bol aj svedkom Akcie K, odsunu rehoľníkov z kláštora v obci. Vo februári 1953 ho na základe falošného udania zatkli v Ledniciach a vyšetrovali v Banskej Bystrici. Bol obvinený z pokusu o atentát na predsedu komunistickej strany v Hronskom Beňadiku a z pokusu o nelegálne prekročenie hraníc. V novembri 1953 bolo voči nemu stíhanie zastavené na základe amnestie prezidenta. Po nástupe na vojenskú prezenčnú službu bol ako politicky nespoľahlivý zbavený funkcie radistu a neskôr prevelený na prácu do baní v Karvinej. Po roku 1989 bol rehabilitovaný.