Milan Lacko

• Mamina mama bola Poľka. Dedo sa s ňou stretol v Rusku. Aj vám poviem ako. Moja babka mala jedného brata – bola továrnikova dcéra z Varšavy. Keď začala vojna, brat bol lekár a ona mala asi 12 rokov, tak ju dal na výchovu do internátu. Počas vojny škola ustupovala až do Ruska. Dedo keď odišiel do Prvej svetovej vojny, tak ho Rusi zajali. Celé Rusko prešiel z husličkami, lebo on bol veľmi dobrý muzikant. A bol aj fešák. Keď tam bola revolúcia tak sa už trochu... Raz tam hral svadbu a na nej moja babka bola družička. Keď ju dedo videl, tak len za ňou. Ale na tej svadbe sa akosi rozišli. Avšak raz išiel po Moskve a uvidel ju v okne. Skočil k nej a už ju nepustil. Začali žiť spolu. V Rusku sa im narodil ešte syn. Ale babka nevedela, že on je Róm.

• Nemohla sa rozvíjať. Nič jej nevydávali. Veľa napísala pre iných ľudí. Mala také vlohy, že ... ona písala ešte do poslednej chvíle. Ešte pred smrťou písala. Nie preto, že bola moja mama by som ju chcel chváliť, ale ona bola výnimočná žena. Bola taká žena, že neviem, či sa niekedy narodí taká rómska žena. Keď išla na schôdzu, a ja som sa tomu veľmi čudoval, nemala vôbec žiadne poznámky na papieri. Mohla diskutovať hodinu bez papiera. Bola fundovaná. Keď sme išli niekedy do Bratislavy na schôdzu, ešte keď bol Kultúrny Zväz Rómov, tak stanovy a všetko ostatné, vypracovala mama.

• Moja mama bola polovičanka. Ona nikdy netvrdila, že je polovičanka. Vždy hovorila, že je Rómka. Ona prakticky nebola Rómka, ale viacej bola s Rómami, vyrástla s nimi a celý život iba s Rómami. Pritom nemusela, ale ju to stále tam ťahalo. Chodila na besedy. Už keď stará bola – stále chodila. Ešte aj som s ňou koľko krát išiel. Po rómskych školách. Neustále rómske deti, stále im hovorila, aby sa učili, aby boli vzdelané, že čo potom inak budú robiť. Mala veľmi rada rómske deti.

• 1

Prešov, 12.05.2017

Moja mama Elena Lacková bola výnimočná žena.

Milan Lacko

Narodil sa 23. júna 1941 v obci Kapušany (okr. Prešov) v rómskej rodine Jozefa a Eleny Lackových. Jeho matka Elena bola rómska aktivista a spisovateľka. Bol najstarší zo siedmich súrodencov. Po vojne sa odsťahovali do pohraničia (Cheb), kde boli niekoľko rokov. V roku 1949 sa vrátili do Prešova. Tu absolvoval základnú školu a po jej skončení sa zamestnal. Popri zamestnaní sa vyučil v Plzni za strojníka pre parné rušne. Koncom 50. rokov  sa rodina po druhý krát presťahovala do Čiech (Karlove Vary), kde mama pracovala ako osvetárka. Nakrátko sa vrátili do Prešova, ale v roku 1960 sa tretí krát presťahovali do Čiech (Cheb). Aj tam mama pracovala ako osvetárka. V tom čase bol Milan Lacko na základnej vojenskej službe. V Chebe sa zoznámil so svojou manželkou Oľkou (10.7.1947), ktorá pochádzala z obce Hrabkov, ktorá však vyrastala v Prešove. Spoločne majú 5 detí - 4 dcéry a jedného syna. V roku 1966 sa celá rodina vrátila do Prešova. Jeho mama Elena Lacková tu pracovala ako osvetárka v obci Lemešany. V čase keď existoval Kultúrny Zväz Rómov (1968-1973) pracoval v ňom ako vodič. Neskôr sa zamestnal  ako vodič v Kovospracujúcom podniku v Prešove, kde pracoval až do dôchodku.