Kornélia Hlaváčová

Bol to ťažký život a Rómovia nemali skoro žiadne práva.

Hlaváčová Kornélia
Hlaváčová Kornélia

Pani Kornélia Hlaváčová sa narodila v roku 1938 v rómskej osade v obci Roštár v Rožňavskom okrese (Slovensko). Spolu s rodičmi a 7 súrodencami bývali v rómskej osade vzdialenej od obce, ktorá vznikla tak, že Rómovia klčovali les a z dreva a hliny si stavali malé väčšinou jedno izbové domčeky. Navštevovala len základnú školu (v tom čase ľudovú) aj to nie pravidelne, keďže vo veku cca 10 rokov už vypomáhala matke a starala sa o mladších súrodencov. Matka p. Hlaváčovej vypomáhala s prácou v gazdovských rodinách v obci. Jediný zo súrodencov, ktorý riadne ukončil štúdium (na gymnáziu a VŠ) bol jej najmladší brat. Ako 16 ročná začala pracovať ako pomocníčka pri stavbe a rozširovaní papierenských závodov v Slavošovciach, neskôr ako robotníčka v Slavošovských papierňach. P. Hlaváčová sa od detstva stretávala s rasizmom a diskrimináciou. Počas 2 sv. vojny a krátko po vojne podľa slov p. Hlaváčovej Rómovia nemali takmer žiadne práva.V období socializmu a totality sa práva Rómov zlepšili ale rasizmus a diskriminácia vo veľkej miere ostala. P. Hlaváčová pracovala na rôznych miestach v ČR a SR ako robotníčka a s manželom vychovali 4 deti. Krátko po Nežnej revolúcii začala s obchodnou činnosťou - predaj oblečenia a zmiešaného tovaru z domu a podomový predaj. Keďže sa jej v tejto činnosti darilo otvorila si kamennú predajňu, ktorú neskôr v dôchodkovom veku odstúpila dcére. Dnes žije vo viacgeneračnom dome so synom a vnúčatami.