Ing. Igor Dužda

• Otec sa narodil v roku 1937 a v tom čase mal nejakých... – od roku 1939 do konca vojny, v roku 1942 alebo 1944 mal nejakých päť-šesť-sedem rokov. Na mnohé veci si pamätá. Dokonca moja mam, ktorá sa narodila v roku 1939, keď končila vojna mala nejakých 4-5 rokov, si tiež pamätala na isté detaily. A doma o tom dosť často rozprávali, aj keď poviem úprimne, moja mama ani baba o tom nechceli rozprávať. Nechceli spomínať na tie veci čo bolo. Otec spomínal napríklad na to, že tu vo Vekom Šariši, mali vstup do obce 2 hodiny do dňa. Od 12:00 do 14:00. Ak niekoho chytili po tom termíne tak mal problém.

• Bol som historicky prvým rómskym redaktorom vysielanie pre Rómov v rámci Slovenska. Pretože pred tým nikdy neexistovalo niečo také, v rámci Československa, žeby Rómovia mali vysielanie pre Rómov. Až po revolúcii prišlo vysielanie Romale v televízií a potom vzniklo v rozhlase. Ja som bol prvým redaktorom zamestnaným. Pomáhal mi dr. František Godla, jeho manželka a jeho dcéra.

• Myslím, že v roku 2002 po prvý krát vyhlásil anketu naj moderátora Slovenského rozhlasu. Vtedy som ešte nebol nominovaný, ale v roku 2003 a 2004 som bol nominovaný za Rádio Patria, za menšiny. Za mužskú kategóriu tam boli nominovaní: ja za rómske vysielanie, za rusínske a za ukrajinské. A dva krát po sebe, v roku 2003 a 2004, som vyhral anketu Naj moderátor za Rádio Patria Košice. Keď sa tak zoberie som opäť prvý rómsky moderátor, ktorý oficiálne bol vyhlásená aj ocenený.

• 1

Veľký Šariš, 18.05.2017

Nemám rad nespravodlivosť.

Ing. Igor Dužda

Ing. Igor Dužda sa narodil 9. apríla 1968 vo Veľkom Šariši (okr. Prešov, Slovensko). Tu ukončil aj základnú školu. Vzhľadom na veľmi dobré výsledky v matematike, pokračoval v štúdiu na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Prešove, kde v roku 1987úspešne zmaturoval. Po maturite pokračoval v štúdiu na Katedra prístrojového inžinierstva Strojníckej fakulty TU v Košiciach, kde v roku 1992 aj promoval. Po škole nastúpil ako historicky prvý redaktor do rómskej redakcie národnostného vysielania Slovenského rozhlasu, kde pracoval až do roku 2009. V rokoch 1993-1995 spolupracoval taktiež so Slovenskou televíziou -podieľal sa na príprave rómskeho magazínu Romale.  Od ukončenia vysokej školy Igor Dužda aktívne spolupracuje na rôznych projektoch v rámci mimovládneho sektora. Primárne sa orientuje na pomoc a obhajobu práv sociálne znevýhodneným skupín obyvateľstva; predovšetkým sociálne vylúčených príslušníkov rómskej menšiny a rómske deti. V súčasnosti inicioval a vedie petičný výbor na obhajobu práv nájomníkov v prešovskej rómskej lokalite Stará Tehelňa. Spolupracoval napríklad aj so Slovenským helsinským výborom, Nadáciou Pro Humanitas, Inštitútom pre verejné otázky, Poradňou pre občianske a ľudské práva a mnohými inými. Od roku 2014 pracuje na rôznych pozíciách v rámci Úradov práce, kde sa venuje primárne práci nezamestnanými z radov Rómov. V roku 2015 krátko pôsobil ako pedagogický asistent na ZŠ v Prešove.