Michal Dudák (* 1914)

Prišiel silný bojový tlak z viacerých strán. Padol Prečín aj Domaniža, a nakoniec sme sa museli vzdať.

• narodený v roku 1914

• jeho otec bol počas prvej svetovej vojny čs. legionárom v Rusku

• Michal pracoval v zbrojovke v Považskej Bystrici

• v roku 1944 aktívny účastník SNP v okolí obce Domaniža

• viedol najmä písomnú agendu pri mobilizácii mužov z okolitých dedín

Michal Dudák sa narodil v roku 1914. Bolo to tridsať rokov pred udalosťami Slovenského národného povstania z roku 1944, ktorých priamym účastníkom sa stal v oblasti obce Domaniža.

Ako množstvo ľudí z okolia aj on pracoval v považskobystrickej zbrojovke. Udalosti v obci Domaniža dostali spád na prelome augusta a septembra 1944: „Začalo to tak, že ešte pred Povstaním prišla do Domaniže asi tridsaťčlenná skupina vojakov z Martina. Najskôr obsadili poštu. My sme ich pohostili, ako sa patrilo. Zarezali sme barana a uvarili guľáš. Vojaci však odišli a asi dva dni na to prišiel do dediny partizánsky veliteľ Popov, ktorý mal prejav a povedal, že sa utvorilo partizánske veliteľstvo v Kunerade.“ Následne po vyhlásení mobilizácie bol Dudák poverený vedením písomnej agendy mobilizácie.

Spomenul tiež bojovú potýčku s nemeckými vojakmi blízko Prečína, kde padol aj člen jeho rodiny: „Dostali sme správu, že Domanižu majú obsadiť Nemci. Tak sme ako úderná čata v sile desať-dvanásť mužov išli k Prečínu, kde nastali boje. Padol tam môj bratranec Jožko, ale ubránili sme sa a Nemci ďalej nepostupovali.“

Okrem bojového prieskumu a administrácie zabezpečoval Michal aj spojenie a výmenu informácií s partizánskym veliteľom Popovom: „Chodili sme do Kuneradu za veliteľom Popovom. Nakoľko som mal motorku ČZ, tak som spojku robil väčšinou ja. V Domaniži sa sústredili chlapi aj z okolitých dedín a posádka zo Žiliny nás vystrojila obuvou a uniformami.“

Partizánska skupina však nebola vyzbrojená ťažšími zbraňami určenými na boj proti obrnenej technike. Preto nakoniec musela ustúpiť pred nemeckou presilou a posledná rezistencia sa sústredila v blízkej doline: „Prišiel však silný bojový tlak z viacerých strán. Padol Prečín aj Domaniža a museli sme sa vzdať, ale partizánska čata stále existovala v Suchej doline.“

Následne boli účastníci Povstania, ktorým sa nepodarilo ujsť a schovať v horách, vrátane Michala Dudáka, zatknutí a vyšetrovaní. V dedine vládlo napätie: „Nemci nás všetkých považovali stále za nepriateľov, pretože sme boli partizánska obec. Mňa samozrejme vyhodili zo zbrojovky.“

Takáto situácia pretrvala v podstate až do odchodu nemeckých vojsk a oslobodenia obce rumunskou armádou v roku 1945.

• Witness story in project Stories of the 20th century (Michal Ďurčo)