Viera Boronkayová

• „Keď prišiel Dodo Baňák to bola prvá taká (protirežimová) inscenácia. Vybral nám predstavenie Iva Brachana - Hamlet v dedine Dolná Mrduša. Keď si nájdeš ten text, to je taká (silná) kritika komunistov. Ale odohrávajúca sa však v Juhoslávii. A to ti aj pamätníci ako Števko Országh, Evička Líšková, môžu potvrdiť, že ja som pred predstavením zaželala všetkým krásnu premiéru a povedala som, že možno je to premiéra a derniéra zároveň. Ustáli sme to, ani nevieme ako."

• Videla som tanky na Černovej, ak vieš ako sa vchádza do Ružomberka, lebo my sme tam bývali, tak tam stáli tie jednotky. Úplne mladulinkí chlapci to boli, 18 roční, čo im dávali tety, naše známe, vodu a jesť, mlieko, ani nevedeli kde sú. Bolo to zvláštne. Môj starý otec bol tak sklamaný, až plakal. Lebo to bola generácia, ktorá verila, že nás tí Rusi oslobodili a pomohli nám dostať sa z druhej svetovej vojny, a že to budú naši podporovatelia a bratia a nám nikdy neurobia to, čo nám urobili. Môj otec to už bol iná generácia, mal na to názor, že to bolo jedno z najväčších svinstiev, čo sa nám stalo a rozvoj Československa mohol napredovať niekam inam, nie byť v ten rok zastavený.

• "Pre mňa už vôbec bolo vtipné, že ja som sa do toho Radošinského naivného divadla dostala, pretože už chýry o Radošinskom naivnom divadle, keď ja som prišla do Bratislavy boli. Vlastne Radošinské divadlo založil Stanko Štepka a Milan Markovič, ktorí pôsobili v učiteľských novinách. Ja som prišla k nim do redakcie, tam sme sa zoznámili, potom som im zaspievala a dostala som sa do- Ja som vlastne ani v podstate nevedela, aké úžasné teleso to je. Veľmi sa mi páčila poetika inscenácií, takisto revolta, ktorá v RND bola. Neskutočný Stano Štěpka a neskutočný Milan Markovič, pani Kolníková, keby som ich všetkých mala vymenovať, asi by som na to potrebovala strašne veľa (času). Mala som česť stretnúť sa s prvými členmi Radošinského divadla. Bola som najmladšia, veľmi som si to vážila."

• 1

Prievidza, Slovensko, 20.08.2018

media recorded in project Príbehy 20. storočia

V amatérskom divadle sa dala robiť revolta

Narodila sa 25. decembra 1953 v Handlovskej nemocnici, no vyrastala v Ružomberku. Obaja rodičia pracovali v Mautnerovych bavlnárskych závodoch v Ružomberku, ktoré sa neskôr premenovali na Bavlnárske závody Vladimíra Iľjiča Lenina. Študovala na Gymnáziu Eduarda Urxa v Ružomberku na novootvorenom humanitnom odbore. V rokoch 1970 - 1971 sa jej podarilo vyhrať amatérsku spevácku súťaž Zlatý štít Liptova a získala aj druhé miesto v súťaži Detvianska ruža. Dva roky spolupracovala s Radošinským naivným divadlom. V roku 1979 prišla žiť do Prievidze, kde sa stala pracovníčkou domu kultúry, súčasného Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi. Tam nastúpila aj na funkciu záujmovej a umeleckej činnosti a po Nežnej revolúcii na funkciu manažérky divadla. V súčasnosti naďalej pôsobí a tvorí v Prievidzi.