László Barak

• „Károly Tóth nám oznámil, že musíme formovať skupinu a protestovať a nejako vyjadriť námietky voči tomu, čo sa deje v krajine. Károly Tóth hovoril päťkrát a zakaždým povedal: ,Myslím, že musíme založiť stranu.´ A každý odpovedal: ,Karči, to je nezmysel, nepotrebujeme zakladať stranu.´ Počas komunizmu slovo strana a jej inštitúcia mali pejoratívne konotácie, každý cítil odpor k zakladaniu strany. Preto sme sa stali politickým hnutím a nakoniec, viem, že ako intelektuáli – čo bolo celkom typické, sme veľa diskutovali, ako sa máme nazvať, najmenej tri hodiny sme debatovali, takto vznikla Nezávislá maďarská iniciatíva.“

• „Do strany som vstúpil a nikdy si to neodpustím, pretože som vstúpil v 70-tych rokoch, na konci, okolo 77-78, keď prebiehala najväčšia normalizácia v tejto krajine. A samozrejme, som vstúpil s naivitou, lebo som si myslel, že zmeníme veci zvnútra, to bolo bláznivé, veľmi krátko na to som si uvedomil, že to bolo nemožné.“

• „Zavolal ma do kancelárie šéfredaktora a povedal: „Laci, robíš skvelú prácu, ale je tu problém s tým románom”. Opýtal som sa ho: “Problém je”, hovoril, “že sa v ňom modlia a ak toto vydáme, čo povedia na ústrednom výbore? Vieš, čo ? Vynechaj posledný odstavec románu.” Ja som mu povedal: “Ale strýko Karcsi, spisovateľ to napísal takto, ako to môžem vynechať?” On vraví: “Ale to vieme len my dvaja.” A tak aj bolo, dohovorili sme, odišiel som. Vybral som ten román a nahradil ho iným. Nasledujúci deň som zašiel za šéfredaktorom a povedal mu, že tam už nechcem pracovať.”

• 1

Bratislava, 09.01.2019

media recorded in project Príbehy 20. storočia

A tak som sa stal odporcom režimu

László Barak sa narodil v roku 1953 v Mužle. Vyštudoval inžinierstvo, avšak po skončení školy začal pôsobiť ako novinár. S rodinou sa presťahoval do Dunajskej Stredy, kde sa na konci 80. rokov pridal k opozičnému hnutiu. V novembri 1989 sa stal zakladajúcim členom Maďarskej nezávislej iniciatívy. V rovnakom čase sa stal zástupcom šéfredaktora časopisu Nap, oficiálneho tlačového orgánu hnutia. Členovia iniciatívy boli kooptovaní do parlamentu na konci roka 1989. V roku 1992 sa hnutie pretransformovalo na politickú stranu – Maďarskú občiansku stranu, ktorá sa stala jedinou stranou s názvom Strana maďarskej koalície v roku 1998 kvôli mečiarovskému volebnému elektorátu. Barak bol zo strany čoskoro vylúčený a jeho politická kariéra skončila.