Viktoriia Slyvka Вікторія Сливка

• «Памятаю той ранок 24 лютого, перше, що я зробила подзвонила мамі у Харків. За декілька тижнів до початку війни серед наслення панував сумний, тривожний настрій. Всі ніби відчували що невдовзі може щось статися. Мій брат напередодні часто їздив до кордонів та моніторив ситуацію. Ми розуміли, що влада всього сказати нам не може. Він розумів, а я то чула що буде щось страшне, адже ми бачилип, що відбувалося впродовж років на Донецьку, в Луганську. І ми вже розуміли що щось може бути, але такого що сталося неочікував ніхто, факт».

• «Маємо рідних з Росії. Проте після подій 2014 року наше спілкування припинилося з їхньої ініціативи. Ті настрої, які засіяли в голови людей в Росії, то для нас було таким відкриттям. В раз ти втрачаєш усіх рідних, але чому? І причин як таких не було, проте вони були так агресивно налаштовані. Той 2014 рік змінив наші життя, дуже багато харківян втратили так би мовити рідних, адже продовжувати спілкування було просто не можливо».

• «Ми не знаємо точно, коли це все почалося та був готовий план захвату нашої держави. Але саме для нашого міста Харків був доленосним 2014 рік. Адже 1 березня російський ворог намагався захопити харківську облдержадміністрацію. Серед тих сміливців, котрі допомогли відстояти право на свободу був і мій рідний брат. Те, що прийшлося пережити йому і нам як рідним в той день – було просто жахливо. Тому відтепер ми вважаємо, що брат має два дні народження: 1 березня, коли разом з іншими захищав рідний Харків та власне 2 березня».

Sincere belief in Ukraine’s victory gives us the strength to live on

Viktoriia Slyvka, Prague, 2023