Zdeněk Žemlička (* 1940)

Chtěl jsem pomáhat

• v roce 1967 nastoupil na pozici technika telefonních ústředen na ministerstvu vnitra

• po roce 1989 byl šest let ředitelem nově vzniklého uprchlického tábora v Bělé pod Bezdězem

• v roce 1997 založil a vedl Azylový dům svaté Terezie

• věnoval se péči o lidi bez domova a těžce postižené děti

Zdeněk Žemlička se narodil v prvním roce druhé světové války a jeho dětské vzpomínky se skládají z útržků, které si dodnes vybavuje, a z příběhů, jež zná z vyprávění rodičů. V jeho vzpomínkách se objevují vlaky vezoucí děla a tanky, pochodující armáda, všudypřítomní němečtí vojáci a s koncem války i bombardování. Z příběhů přidává historku o svém otci, který pašoval v kočárku s malým Zdeňkem pytel mouky a jen díky náhodě unikl odhalení, když se s nimi dal do řeči německý voják. Život v pošumavské Volyni poblíž německých hranic byl naplněný každodenním strachem. „Maminka mě venku držela za ruku a podle toho, jak mně tu ruku mačkala, jsem věděl, že se bojí, to i dítě pozná.“

Radostný pak byl příjezd americké armády, která dorazila do Volyně v květnu 1945. „Díval jsem se z okna a najednou jsem viděl tanky, ale tanky s bílými hvězdami. Táta křičel radostí, šli jsme ven, ochutnal jsem první čokoládu v životě.“ Američané potom dva nebo tři dny čekali na příchod sovětské armády na dohodnutou demarkační linii.

Pane Žemlička, opusťte moji vilku!

Černé mraky se nad rodinou Žemličkových začaly stahovat hned v únoru 1948, kdy moc v zemi převzala komunistická strana. Pamětníkův otec předsedal soudu ve Volyni a ihned po puči přišel o práci i o střechu nad hlavou. „Majitel domku, kde jsme bydleli, byl ještě dva dny předtím s tatínkem největší kamarád, ale byl taky členem tzv. Akčního výboru, přišel a prý: ‚Pane Žemlička, opusťte moji vilku!‘ Přitom si do té doby tykali.“ Rodina Žemličkových se proto narychlo odstěhovala do Prahy k babičce a tetě do malého bytu. „Bydlelo nás tam šest a ještě pes, půl roku nás babička živila z malého důchodu, protože tatínek nemohl sehnat práci.“

Základní školu dokončil Zdeněk Žemlička už v Praze a poté absolvoval Střední školu dopravní, obor elektro. První pracovní umístěnkou byl vyslán do Kralup nad Vltavou, kde pracoval u dráhy jako technik telefonních ústředen. „Chtěl jsem jít studovat vysokou školu, ale nebyl jsem doporučen ke studiu, a tak jsem musel na vojnu.“ Vojenský řád mu vyhovoval, výcvik mu šel dobře, a jelikož se osvědčil, dostal nakonec doporučení ke studiu vysoké školy od svého velitele. Absolvoval elektrofakultu na Vysoké škole dopravní v Žilině.

Z technika telefonních ústředen ředitelem uprchlického tábora

Dne 21. srpna 1968 ráno potkal cestou do práce kolegu, který na něho ve spěchu volal něco o tancích, které přijely do Prahy. Pamětník nejprve nechápal, co mu to kolega vypráví, a jen nad tím mávl rukou. „Tou dobou jsem dělal technika telefonních ústředen na ministerstvu vnitra. Když jsem přišel k vrátnici, všichni postávali venku a dovnitř nikdo nešel. Já jsem si ale uvědomil, že mám na stole notýsek a v něm všechna telefonní čísla, a dostal jsem strach, aby notýsek nepadl do nesprávných rukou.“ Zdeněk Žemlička se proto vydal v doprovodu sovětského vojáka do kanceláře a cestou se ho ptal, proč tu jsou a co tu dělají. „Jenom na mě mrknul, jako že nemůže mluvit. Bylo mu jasné, že tu žádná kontrarevoluce neprobíhá.“

Po roce 1989 se pamětník dostal k zajímavé práci: stal se zakladatelem a ředitelem uprchlického tábora v Bělé pod Bezdězem. Zdeněk Žemlička je věřící a celý život měl sen pomáhat bližním. V Bělé pod Bezdězem pracoval až do roku 1996 a poté se angažoval při zakládání Azylového domu sv. Terezie v Praze-Karlíně. „Tam jsem se staral o lidi, které vyprodukovala tahle nová doba, o bezdomovce.“ V rámci Arcidiecéze Praha se zapojil i do péče o těžce postižené děti. „Zpíval jsem jim písničky a pomáhal při krmení, byl jsem tam pro ně.“

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Tereza Hunalová)