Jana Vozárová

Svoboda je víc než bohatství

Jana Vozárová za svobodna, tedy ještě Šestáková

Jana Vozárová se narodila 12. ledna 1942 do rodiny Františka a Antonie Šestákových v Míkovicích. Otec František Šesták se již jako desetiletý chlapec musel ujmout rodinného hospodářství. Během druhé světové války se přidal k odbojářům jako člen skupiny Obrana národa. Zažil surové výslechy gestapa a transportu do koncentračního tábora unikl jen díky předstírání duševní choroby. Spolupracoval se členy paradesantní skupiny Carbon a na konci války se aktivně zapojil do lokálních bojů na jihovýchodní Moravě. Po Vítězném únoru odmítal vstoupit do Jednotného zemědělského družstva (JZD). V roce 1950 ho odsoudili za údajnou velezradu k pětiletému trestu, propuštěn byl na amnestii v roce 1953. Jeho dcera Jana v době, kdy byl podruhé vězněný, musela během otcova věznění v 50. letech jako dítě pracovat na poli. Po čase museli odevzdat svoje hospodářství Jednotnému zemědělskému družstvu a rovněž jim byl zabaven veškerý majetek. Přesto dokázala vystudovat gymnázium a po něm i Pedagogický institut ve Zlíně (tehdy Gottwaldově). Od té doby pracovala jako učitelka prvního stupně základních škol. Do sametové revoluce se zapojila v řadách stávkového výboru. Nabídku na funkce ve vedení školy tehdy odmítla, za své poslání vždy považovala svou učitelskou profesi.