Stanislav Vlč (* 1960)

Člověk nemusí jít s davem

• v červnu 1983 zažil zásah policejních složek u restaurace Na Střelnici v Brně

• v prosinci 1984 zažil zásah policejních složek u restaurace Na Lapačce v Šenově

• člen jejich kapely Pod hladinou Roman Matula v roce 1986 odsouzen k deseti měsícům vězení

• v roce 2018 bydlel Stanislav Vlč v Uničově

V 80. letech Stanislav „Sten“ Vlč s přáteli zorganizoval několik tajných, ale hojně navštěvovaných undergroundových festivalů. Působil také v kapelách Arstenben a Pod hladinou a objížděl hudební akce po celé Moravě. Zažil tehdy několik zásahů policejních složek. Vzpomíná na řádění příslušníků SNB u restaurace Na Střelnici v Brně v červnu 1983, kteří s použitím slzného plynu rozehnali několik stovek mladých lidí a desítky jich na místě zatkli. V prosinci 1984 zase na zátahu v restauraci Na Lapačce v Šenově zatkli a později odsoudili k deseti měsícům vězení jeho kamaráda a člena kapely Pod hladinou Romana Matulu.

Než se stal máničkou

Stanislav Vlč se narodil 15. května 1960 v Přerově jako nejstarší ze tří sourozenců rodičům Stanislavovi a Ludmile. Rodina bydlela v obci Vrchoslavice v okrese Prostějov. Matka pracovala v továrně a otec se živil jako elektrikář.

Stanislav, mezi kamarády přezdívaný Sten, navštěvoval první stupeň základní školy ve Vrchoslavicích a měšťanskou školu ve vedlejších Němčicích na Hané. Tehdy se také začal zajímat o hnutí hippies a rockovou muziku a zařadil se do komunity mladých lidí přezdívaných máničky, androši či vlasáči, kteří nosili charakteristické oblečení, vyznačovali se svobodným myšlením a komunistická rétorika je nazývala závadovou mládeží. Vzpomíná, že kvůli dlouhým vlasům zažil několik konfliktů na učňovské škole v Přerově, kde se po základní škole učil na elektrikáře. Po ukončení studia v roce 1978 nastoupil na povinnou vojenskou službu. Na dva roky plné buzerace a omezování svobodného myšlení, které strávil ve vojenském mundúru v Prostějově a Mošnově, dodnes nerad vzpomíná. Následně pracoval jako elektrikář v přerovských strojírnách.

Organizátorem undergroundových akcí

Ještě před vojenskou službou Sten Vlč s přáteli založil kapelu Arstenben, v níž hrál na kytaru a zpíval. Veřejně ale vystoupili pouze jednou o půlnoční přestávce na taneční zábavě v obci Hruška. Krátce poté kapela ukončila činnost. V letech 1982 až 1985 Sten Vlč s přáteli z Kojetína zorganizoval hojně navštěvované tajné undergroundové festivaly hudby a poezie Misic Session – Lennoniáda. Probíhaly vždy v prosinci na výročí smrti Johna Lennona a vystoupily na nich například kapely Dvě hodiny pohromadě, Posádková hudba Marného Slávy, Stará dobrá ruční práce nebo písničkář Ota Veverka a několik básníků (Pavel Ambrož, Ivo Handl, Zdeněk Dudka).

Další akce organizovaná Stanislavem Vlčem a jeho přáteli byla tzv. Akustiáda. Několik ročníků této letní akustické akce se konalo v lese u Koryčan. „Neplatilo se vstupné a guláš a pivo bylo zdarma,“ vzpomíná Sten Vlč, že akce sponzorovali ze svých ušetřených peněz.

Zátahy policejních složek

Stanislav objížděl undergroundové festivaly po celé Moravě. Jejich návštěvníky už při výstupu z vlaku pravidelně pečlivě perlustrovali příslušníci SNB. Několikrát zažil, jak jejich zásah ukončil vystoupení kapel. Například 11. června 1983 SNB zasáhl na oficiálním hudebním festivalu v Žabčicích. Jeho návštěvníci se pak přesunuli k restauraci Na Střelnici v Brně. „Sedělo se a hrálo na kytaru. Hippies, květinová mládež, rockeři, máničky, všichni tam seděli dohromady. Muselo tam být tak pět set až tisíc lidí. Bylo to úžasný. Seděli jsme tam a najednou policie, že je to akce nezákonná, nepovolené shromáždění a lidi se mají rozejít. Nic se ale nedělo. Dál se hrálo na kytaru a povídalo. Byla tam příjezdová cesta a někteří lidi si sedli a nepustili dál policejní žigulíky. Přijel i policejní autobus. Lidé začali křičet: ‚Gestapo, gestapo!‘“ vzpomíná Stanislav Vlč.

Následoval zásah, při němž policejní složky použily také slzný plyn. Lidé se rozprchli. „Já jsem utíkal se dvěma lidmi. Najednou v Brně všechny hospody zavřený. Podařilo se nám dojít na šalinu. Vystoupili jsme ze šaliny a Brno vylidněný. Byly tam jedny otevřený dveře, tak jsem tam šel do sklepa a tam jsem poprvé viděl narkomany, kteří jeli v perníku. Ti nás schovali. Přespali jsme tam, a až byl klid, tak jsme na druhý den jeli,“ dodává Stanislav Vlč.

U restaurace Na Střelnici tehdy policisté zatkli několik desítek lidí. Šestadvacet z nich pak strávilo tři měsíce v bohunické vazbě. Osmnáct jich později odsoudili k podmínečným trestům v rozmezí od 3 do 15 měsíců a čtyři k trestu vězení na dobu 6 až 20 měsíců. Takto psal o zásahu policie tehdejší tisk: „Parta zarostlých vlasáčů v sobotu večer v Brně-Pisárkách u restaurace Na Střelnici svým chováním a vystupováním budila veřejné pohoršení. Povalovali se v podnapilém stavu po trávníku i s dívkami do půl pasu obnaženými. Výzvu k slušnému chování nejprve neuposlechli, ale při důraznějším zákroku byl zjednán pořádek a několik výtržníků bylo zadrženo.“

Uvěznili saxofonistu

V březnu 1984 založil Stanislav Vlč s Romanem Matulou (saxofon) undergroundovou kapelu Pod hladinou, v níž ještě působili Miroslav Procházka (bicí), Mirek Rozkošný (baskytara), Luboš Látal (housle, saxofon, zpěv), Irena Vašátková a Simona Fridrichová (zpěv). Kapela vystoupila celkem na osmi soukromých undergroundových festivalech. Například v Oskavě, Libině, Havlíčkově Brodě, Blansku, Skavsku nebo Šenově. Čtyři z nich ukončil zásah policejních složek.

Sten Vlč vzpomíná hlavně na koncert v restauraci Na Lapačce v Šenově v prosinci 1984. Zrovna když na pódiu hrála kapela Pod hladinou, přijela hlídka Sboru národní bezpečnosti. „Do mikrofonu řekli, že tato akce je nepovolená a zrušená. My jsme řekli, že budeme hrát dál. Přidaly se i další kapely. Bylo to šílené. Asi třicet lidí tam do všeho bouchalo a hrálo a oni pořád křičeli, ať se rozejdeme, že tato akce je nepovolená, zakázaná. My jsme pořád hráli a najednou přijely dva autobusy a zásah, různé potyčky. Mě taky naložili do autobusu. Někteří utekli do pole. Nikdo se neodvážil mlátit s policajty, ale pořvávat na ně. A to už byla provokace a pobuřování.“

O rok později stanulo osm účastníků tohoto soukromého hudebního festivalu před soudem. Mezi nimi i dva členové kapely Pod hladinou. Miroslava Procházku za výtržnictví odsoudili k osmiměsíčnímu podmíněnému trestu s odkladem na dva roky, Romana Matulu za výtržnictví a podněcování k trestnému činu na deset měsíců do vězení, které strávil ve věznici na Borech. V lednu 1986 se členové kapely Pod hladinou rozhodli ukončit činnost.

Zůstal věrný undergroundu

Sten Vlč se ale dál pohyboval v prostředí undergroundu. Stále navštěvoval hudební festivaly a různá setkání. Pád komunismu v roce 1989 přivítal s nadšením a účastnil se i následných mítinků a demonstrací v Přerově. V roce 1990 podal výpověď v přerovských strojírnách a přestěhoval se do Uničova. Působil v několika různých firmách, většinou ve svém oboru. I v Uničově se scházel s bývalými „máničkami“ seskupenými hlavně kolem místní restaurace Na Střelnici, známé spíše jako Čtverka. S Janisem Amiridisem v roce 1996 vytvořili hudebně-poetické duo Sämenni a v letech 2001 až 2009 byl členem recesistické politicko-divadelně-poetické společnosti s názvem Strana houpacího koně. S přáteli také uspořádali několik undergroundových i jiných akcí na Uničovsku.

V roce 2018 bydlel se svou druhou manželkou Věrou stále v Uničově. „Nedívat se na život černobíle a žít podle svého. Člověk nemusí jít s davem,“ dodává Stanislav Vlč na závěr své životní motto.

• Witness story in project Stories of the region - Central Moravia (Vít Lucuk)