Radko Veverka (* 1947)

Pověsili transparent „Rusi iditě domoj“ a Sověti jim ho odstřelili protiletadlovým kanonem

• byl pod kontrolu StB

• 23 let pracoval u státního podniku Vodovody a kanalizace Olomouc

• po pádu komunistického režimu několikrát kandidoval za ČSSD do zastupitelstva města Olomouc

• v roce 2020 bydlel v Olomouci

Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou 20. srpna 1968 v jedenáct hodin večer vyhlásili bojový poplach. Mechanici začali okamžitě vyzbrojovat tamní tryskové bombardéry a nákladními vozidly zablokovali letiště, aby na něm nemohla přistát cizí vojska. V ranních hodinách se ale přesto z nebe snesly neosvětlené sovětské letouny s výsadkáři, kteří obsadili letiště a jeho obsluhu a piloty uzavřeli v kinosále. Mezi nimi i Radko Veverku, který pak během normalizačních pohovorů odmítl okupaci vojsk Varšavské smlouvy označit jako přátelskou pomoc a z armády byl nemilosrdně vyhozen.

Od dětství miloval letadla

Radko Veverka se narodil 3. března 1947 v Rýmařově jako starší ze dvou synů rodičům Miroslavovi a Anně. Otec se prý za druhé světové války zapojil do odboje. V roce 1946 byl jako lesní inženýr povolán do Rýmařova ke správě bývalých lichtenštejnských lesů. Rodina v tomto městě zůstala do roku 1950, kdy se přestěhovala do Olomouce.

Již od dětství to pamětníka táhlo k letadlům. Na letišti trávil většinu svého volného času, který mu pak chyběl na učení. Neměl tak nejlepší studijní výsledky, a jak sám říká, byl také pěkný raubíř, a ve škole tak často řešili jeho kázeňské přestupky. Po základní škole proto nastoupil na učiliště, kde se vyučil zámečníkem. Svého snu se ale nemínil vzdát a po jednom z náborů do Československé lidové armády se přihlásil k přijímacím zkouškám a v roce 1965 byl přijat k leteckým mechanikům. Po absolvování výcviku a leteckého učiliště v Košicích ho zařadili na leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou k 20. stíhacímu bombardovacímu leteckému pluku.

Stříhali kabely od radiolokátorů a hromosvodů jako blázni

Jako mechanik se Radko Veverka staral o elektrické a speciální vybavení proudových bombardérů Suchoj Su-7, Su-7BM a Su-7BMK. Tato letadla sovětské výroby byla konstruována i pro nošení atomových pum. Radko tak znal i mnoho přísně tajných technických údajů. Psal se ale rok 1968 a politická atmosféra v Československu se značně uvolňovala. Nestal se tak členem komunistické strany, do čehož ho prý ani nikdo nenutil. Na letišti se tehdy pohybovali sovětští poradci, kteří ale s nástupem tzv. Pražského jara stále méně komunikovali s tamní československou posádkou. „Jak se situace měnila a čím bylo jasnější, že nastane nějaký odklon od Rusů, tak víc zalézali do těch svých kamrlíků,“ vzpomíná pamětník.

Sovětský svaz ale nemínil riskovat ztrátu sféry vlivu způsobenou obrodným procesem v Československu a jeho vedení se spolu s dalšími státy Varšavské smlouvy rozhodlo pro invazi. V nočních hodinách v úterý 20. srpna 1968 byla zahájena operace „Dunaj“. Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou byl vyhlášen poplach. „Už to drnčelo trochu jinak, opravdu bojově. Už jsme si brali i svoje osobní zbraně, protože jsme nevěděli, jak to dopadne. Přijeli pro nás autobusem a sebrali nás úplně všechny na letiště, že musíme okamžitě připravit maximální počet letadel na start. My jsme to měli nachystané asi za tři hodiny, v jednu hodinu v noci. Navěšený bomby, naládované střelivo. Teď jsme čekali a nevěděli jsme, co bude. Ve dvě hodiny ráno přišel befel všechny bomby dolů a znovu navěsit všechny raketomety a přídavné nádrže. Zase změna,“ vypráví o vypjatých chvílích Radko Veverka.

Jako první bylo ve dvě hodiny v noci sovětskými výsadkáři obsazeno letiště v Praze-Ruzyni. Pak následovala další důležitá letiště. Ve čtyři hodiny přiletěla první sovětská letadla nad Náměšť nad Oslavou. I přes zablokovanou dráhu nákladními vozy se na letiště snesla dvě neosvětlená transportní letadla s výsadkáři. „Ti nás vehnali do houfu a nahnali nás do kinosálu a hlídali. Mezitím jsme škvírama pozorovali, jak stříhají všechny kabely od radiolokátorů a hromosvodů jako blázni,“ vzpomíná pamětník na důkladnost přepadové skupiny, která měla za úkol likvidaci všech spojovacích linek. O hodinu později začaly přistávat další transportní letouny a v dalších čtyřech dnech přiletělo jedenatřicet letadel sovětského 1. gardového stíhacího bombardovacího pluku.

Ještě předtím vojenská obsluha letiště stihla odvézt několik cisteren s palivem, aby je Sověti nemohli využít. Naši vojáci ale neměli přístup ke svým letadlům a až po několika dnech pro ně určili část letiště. Teprve po podepsání Moskevského protokolu členy československého vedení (mimo Františka Kriegla) o bratrské pomoci Sovětského svazu letcům byly pod namířenými hlavněmi tanků umožněny vzlety do bezprostředního okolí.

Leteckým kanonem odstřelili Sověti transparent

Radko Veverka vzpomíná, že se cítili jako naši vojáci v roce 1938, kteří nemohli zasáhnout a bez boje museli opustit českomoravské pohraničí. „Byl tam obrovský zmatek. Jeden moment jsme doufali, že snad utečeme do Rakouska a půjdeme jako naši kluci za války do Anglie. Jenže neměli jsme šanci nikam jít.“

S nastalou situací se ale velice těžko smiřovali, a tak se svou nelibost rozhodli vyjádřit alespoň transparentem. „Vyrobili jsme obrovský transparent: ‚Rusi iditě domoj‘ a pověsil jsme to v lesíku za letadla pod nos Rusům. Rusové se rozčilovali a nevěděli, co s tím, tak poslali zvěda a ten říkal, ať to dáme dolů. Poslali jsme ho pryč, že se s ním nebudeme bavit. Pak přišel nějakej vyšší zvěd a ptal se, jestli to nesundáme. Taky jsme se s ním vůbec nechtěli bavit. Za chvíli potom přejelo jejich polopásové vozidlo s protiletadlovým kanonem a střelou odřezalo ty stromy a všechno popadalo na zem. Hrklo nám v srdíčkách a raději jsme se zdekovali. A pak už jsme nic takového nedělali, protože nemělo cenu se stavět proti přesile.“

Za dva dny přišel nadřízený a řekl, ať už na letiště nechodím

Poslední sovětské letouny i s posádkou opustily letiště v Náměšti nad Oslavou 27. října 1968. Život na letišti se pak vrátil do starých kolejí. V dubnu 1969 byl Gustáv Husák zvolen prvním tajemníkem ÚV KSČ a zahájil tvrdou normalizaci spojenou s prověrkami a čistkami. Ke kádrovým prověrkám předvolali i vojáky z letiště v Náměšti nad Oslavou.

„Za stolem seděli vybraní komunisté. Někteří byli z letiště, ale byli tam i z nadřízených orgánů a ty jsem vůbec neznal. Jednotlivě si nás předvolávali a ptali se nás na názor,“ vzpomíná pamětník, který odmítl nazvat okupaci bratrskou pomocí. „Za dva dny přišel nadřízený a řekl, ať už na letiště nechodím,“ dodává Radko Veverka, který sice nesměl vstoupit na letiště, ale oficiálně byl stále příslušníkem Československé lidové armády. Pro plat si proto chodil na vrátnici. K 1. září 1970 mu pak přišlo definitivní rozhodnutí o propuštění z armády.

Nesměl pracovat v kolektivu

Radko Veverka skončil stejně jako několik tisíc jeho kolegů v armádě. Znal ale tajné informace a údajně nesměl pracovat v kolektivu. Pod kontrolou ho také měla Státní bezpečnost, která ho dvakrát předvolala k výslechu. Jednou kvůli setkání s bývalými kamarády z letiště na pohřbu kamaráda v Náměšti nad Oslavou a podruhé kvůli osobní zbrani, přestože ji řádně odevzdal. Po pádu komunismu se prý dozvěděl, že byl v seznamech lidí v tajné akci Norbert, kteří měli být zajištěni a izolováni v případě branné pohotovosti státu.

Radko Veverka si tak velice obtížně hledal zaměstnání. Někdy v té době se podruhé oženil (s první manželkou měl syna Radka a s druhou ženou, Marií Švestkovou, dceru Radku a syna Aleše). Práci sehnal až u státního podniku Vodovody a kanalizace Olomouc, kde spolu s jedním kolegou obsluhovali čerpací stanici. U olomouckých vodáren nakonec zůstal třiadvacet let. Protože byl technicky zdatný, měl mimo jiné také na starosti nové zavedení automatizace čtyř vodárenských středisek. V rámci zaměstnání se dálkově vyučil elektromechanikem a následně si na průmyslové škole dodělal maturitu.

Právě v tomto podniku zažil pád komunistického režimu v roce 1989. „Když byl převrat, tak mně ředitel říkal, že na mě musel každý měsíc sepisovat hlášení a že je rád, že to konečně skončilo,“ vzpomíná pamětník, který se později zapojil do komunální politiky a za ČSSD několikrát neúspěšně kandidoval do zastupitelstva města Olomouc.

Radko Veverka se chtěl ještě vrátit k letadlům, a tak kolem roku 2000 odešel do Prahy, kde získal místo u leteckých opraven ve Kbelích, a tam až do penze pracoval jako servisní technik vrtulníků. V roce 2020 bydlel v Olomouci. Při otázce na hodnocení současného vývoje mluvil o dvou věcech: o překotném vývoji techniky, bez níž si už dnešní mládež nedokáže život představit, a o osobě premiéra Andreje Babiše a jeho střetu zájmů. „Slušný člověk by odstoupil,“ dodává na závěr Radko Veverka.

HOTTMAR, A., MACKOVÍK, S., Rudé hvězdy nad Československem 1968–1991, Část 1. Dostupné z URL: http://www.vrtulnik.cz/mil3/invaze.pdf

• Witness story in project Stories of the region - Central Moravia (Vít Lucuk)