Anna Vávrová

• „Oskar, ten byl doma. Od druhého bratra jsme akorát dostali oznámení, že je nezvěstný. Šestého ledna na Tři krále narukoval a od té doby jsme ho neviděli. A padl 6. září 1944. Byla jsem na poli, jak jsem sloužila ve Starém Městě. Měla jsem s sebou svačinu, seděli jsme u potoka a jedli chleba se sádlem a se škvarkama. Polykala jsem to, zabalila svačinu a zase jsem kousla a ostatní jsem vzala domů. Šestého září, to si pamatuji jako dnes. To byl ten samý den.“

• „I spolužačku, co jsme seděly vedle sebe, jsem doprovázela do Starého Města. Taky už není Herta Lackel. Byly tři holky – Herta, Hildegarda a Otýlie. To bylo smutné. I další lidi jsem doprovázela, co měli menší děti v kočárku. Vždycky jsem jim říkala, že jim pomůžu. ‚Jé, Aničko, to bychom byli rádi, kdybys jela s náma.‘ – ‚Pojedu s váma do Starého Města.‘ Kočár jsem jim vezla. Všichni šli pěšky do Starého Města.“

• „To bylo tady v Šumperku. Sloužila u Bittnerové. Naložili ji a s dalšíma holkama odvezli do Olomouce. Takovou dobu, a pak ji pustili domů. Jak se vrátila, tak přišla za mnou na pole a říkala: ‚Aničko, nemáte doma něco na jídlo?‘ Řekla jsem: ‚Regino, já nevím.‘ Tak jsem šla domů k paní Kopové a řekla jsem jí, že Regina má hlad. Tak jsme ji nakrmily a pak šla domů.“

• 1

Šumperk, 23.07.2021

• 2

Šumperk, 29.07.2021

Z roubenky pod horskou chatou Paprsek

Anna Hirnichová (Vávrová)
photo: archiv pamětnice

Anna Vávrová, rodným příjmením Hirnichová, se narodila 18. července 1929 rodičům německé národnosti ve Velkém Vrbně (německy Gross-Würben). V této horské obci na jižním úbočí Rychlebských hor prožila dětství. Za druhé světové války její tři bratři narukovali do wehrmachtu a dva z nich, Oskar a Franz, přišli na frontě o život. Po válce rodinu kvůli otcově práci v tuhových dolech vyjmuli z odsunu. Do Velkého Vrbna se pro jeho horskou polohu nepřistěhovali až na malé výjimky žádní noví osadníci. Poté, co odešli i Hirnichovi, byla drtivá většina domů v obci stržena. Dnes z původní zástavby zůstala jen bývalá škola, hájenka a budova finanční stráže. V šedesátých a sedmdesátých letech odešli do Spolkové republiky Německo dva bratři pamětnice (Herbert a Ruda), sestra Regina a matka Aurelie. Z osmičlenné rodiny tak v Československu zůstala jen pamětnice a její bratr Alois. Anna od svých čtrnácti let pracovala na různých místech jako služebná a později jako uklízečka v šumperském sanatoriu. V roce 1951 se provdala za Václava Vávru a společně vychovali své tři děti Annu, Jiřinu a Václava. V době natáčení (2021) žila v Šumperku.