Mgr. Ludmila Tůmová (* 1938)

Vstup do strany mi nikdy nenabízeli, věděli, jaká jsem

• narodila se 6. června 1938 v Mukačevu na západě Ukrajiny, tehdy šlo o součást Československa

• v roce 1939 se rodina přestěhovala do jižních Čech a na konci války do Prahy

• otec František Janouch byl zastřelen během Pražského povstání v Praze-Karlíně

• po maturitě absolvovala jednoletý učitelský kurz a pracovala jako vychovatelka

• postupně si rozšiřovala vzdělání, dálkově vystudovala na Pedagogické fakultě UK obory český jazyk, občanská výchova, ruský jazyk a němčina

• až do odchodu do důchodu v roce 1993 pracovala jako učitelka na základní škole v Praze-Chodově

Ludmila Tůmová se narodila krátce před začátkem druhé světové války. Když lidé oslavovali její konec, přišla v době Pražského povstání o tatínka. Zázemí, které rodina měla u jeho příbuzných na šumavském statku, brzy rozbil komunistický převrat. Svoji křesťanskou víru nesměla jako učitelka dávat najevo. Přesto se v jejím duchu snažila i v těchto nemilosrdných kulisách žít a dnes je vděčná za dobrý, naplněný život.

Když maminka přijela do Prahy, řekli jí, že tatínek zemřel

Ludmila Tůmová se narodila 6. června 1938 v Mukačevu, městě ležícím v Zakarpatí na západě Ukrajiny, které tehdy bylo součástí Československa. Otec František Janouch pocházel z vesnice Dolní Svince v jižních Čechách, do této oblasti přišel pracovat jako bankovní úředník a seznámil se zde se svou budoucí ženou Emilií Jakimovou. Její matka byla Rumunka a otec Rusín; měla tři bratry, z nichž nejstarší spáchal v mládí sebevraždu. Pamětnice z matčiny rodiny poznala jen dva strýce, kteří stejně jako její rodina v roce 1939 odešli do Čech: „Když mi bylo asi osm měsíců, přepadli to tam Maďaři a museli jsme odtud odejít. Moji rodiče se se mnou přestěhovali k tatínkově rodině do jižních Čech. Bylo tam obrovské hospodářství, babička již v té době nežila a maminka musela dělat hospodyni. Bylo to pro ni dost kruté, ale ona byla statečná a vše zvládla.“

Během války se narodila další dvě děvčátka, Emílie v Českých Budějovicích a Naďa již v Praze, kam se rodina přestěhovala do Karlína. To se již psal rok 1945 a blížil se konec války. V době Pražského povstání, když byla maminka s dcerami raději na šumavském statku, se v Praze odehrála tragédie: „Bydleli jsme v ulici souběžné s Vltavou, která vedla k viaduktu. Tam ještě byli němečtí vojáci, nějací lidé šli z koncentráku a volali o pomoc. Tatínek tam běžel a tam na tom rohu je všechny zastřelili. Mamince přišel telegram, že tatínek je na tom špatně. A až když přijela do Prahy, tak jí řekli, že tatínek zemřel. Vrátila se a byla na tom zle, nechtěla ani maličkou sestru.“ Tohle všechno zná pamětnice z vyprávění, sama si tyto tragické okamžiky nevybavuje a i na tatínka má jen útržkovité vzpomínky. Lépe si pamatuje začátky školní docházky: „Do školy jsem začala chodit v Karlíně, po dvou měsících jsem ale dostala záškrt. Ležela jsem v nemocnici, operovali mi kost za uchem a dlouho jsem neslyšela. Dlouho jsem pak byla u příbuzných v jižních Čechách, chodila jsem tam do jednotřídky a bylo to tam moc pěkné. Ve druhé třídě už jsme bydleli v Chodově, kam jsem musela dělat zkoušky, něco přečíst, spočítat.“

Strýce zavřeli, že je kulak

Bydlení v domku ve Starém Chodově, který tehdy ještě nebyl součástí Prahy, získala maminka díky rodinným známým, protože do karlínského bytu se již nechtěla vrátit. Díky pomoci přátel a rodiny tak malá Ludmila se svými sestrami přes všechny tragické okolnosti prožila pěkné dětství a byla vychována v křesťanské víře. Přitom i poválečná doba znamenala pro jejich rodinu další oběti, kdy komunistický puč těžce dolehl na strýcovu rodinu v Dolní Svince: „Strýc Jenda, tatínkův bratr, převzal hospodářství a v osmačtyřicátém to bylo docela hrozné. Bylo to obrovské hospodářství, děda už měl traktor, samovaz. A strýc, když viděl, jak to všechno jde k horšímu, tak vstoupil do družstva, věnoval jim traktor, samovaz – a oni ho stejně zavřeli, jako že je kulak. Tak byl asi rok někde v cementárnách, a to se mu narodila předtím nejmladší dcerka, a když se vrátil, tak říkala: ‚Pán.‘ Hrozně se ho bála. Tak tam to skončilo takhle. A potom dělal v JZD,“ vzpomíná pamětnice. Konkrétní okolnosti všech těchto událostí si však nevybavuje, jako by si paměť raději uchovávala to pěkné. A o takové vzpomínky se snaží dělit. Jistě je to i tím, že s dětmi se podobné záležitosti neprobíraly: „Doma, když něco řešili, tak mluvili maďarsky.“ Po otázce na měnovou reformu se ale rozpomene na další příkoří: „Se sestrami jsme měly jako sirotci peníze na vkladních knížkách, které jsme měly dostat v osmnácti letech, takže o ty jsme přišly a nedostaly nic.“

Ludmila byla dobrá studentka, učila se anglicky a po maturitě na jedenáctileté střední škole na Žižkově chtěla studovat jazyky. Nakonec ale na přání maminky nastoupila na jednoroční učitelský kurz a po něm začala pracovat jako vychovatelka v družině. V roce 1960 se provdala za Vítězslava Tůmu, který bydlel v domku nedaleko od nich. Nestěhovala se tedy daleko a v tomto domě žije dodnes. V roce 1961 se jim zde narodil syn Jiří a o čtyři roky později dcera Pavla. Svoji touhu po studiu ale Ludmila Tůmová nevzdala. Přihlásila se k dálkovému studiu na pedagogické fakultě a postupně absolvovala několik oborů – český jazyk, ruský jazyk, občanskou výchovu, německý jazyk a výchovné poradenství. Až do odchodu do důchodu pak učila na základní škole. Ani v této době nepřestala chodit do kostela, byť to bylo velmi nežádoucí: „Jednou jsem byla na koberečku, protože nějaká maminka byla přihlásit děti na náboženství, a když jí to ředitel rozmlouval, tak řekla, že když může chodit do kostela paní učitelka Tůmová, proč oni by nemohli. Tak si mě zavolal, že to nevěděl, a jestli bych nemohla chodit do kostela někam jinam. Střídali jsme pak s manželem různé kostely.“ Vstup do strany jí ani nebyl nabízen: „Věděli, jaká jsem,“ říká pamětnice.

Život je všude o dvou kůrkách

A jak prožívali v roce 1968 srpnovou okupaci? „To bylo hrozné,“ vzpomíná Ludmila Tůmová. „Manžel byl v práci v loděnici a volal, že jsme obsazení. Byli jsme z toho špatní. V loděnici potom stávkovali.“ V době normalizace se pak uzavřeli do svého světa, věnovali se práci, rodině, scházeli se s několika nejbližšími přáteli z katolických kruhů. Od těch také uslyšeli o existenci Charty 77, ale nic bližšího nevěděli. Největší změnu paradoxně v té době udělala Ludmilina maminka, která se provdala do USA za Čecha, který tam dlouhodobě žil, do Československa se občas vracel, a tak se delší dobu znali. Na život tam si ale nikdy nezvykla: „Maminka byla hodně společenská a byla ráda, když se sem po sametové revoluci vrátili.“ Možná i to byl důvod, proč pamětnici život v zahraničí nikdy nelákal: „Život je všude o dvou kůrkách a není to tam tak jednoduché, jak si myslíme.“

Na sametovou revoluci dnes Ludmila Tůmová vzpomíná jako na událost, za kterou je vděčná, i když aktivně se s manželem žádného dění neúčastnili: „Byli jsme strašně rádi, že jsme se toho dočkali. Chodov ale byla taková vesnice, takže jsme příliš nevěděli, co se děje.“ V roce 1993 odešla Ludmila Tůmová do důchodu, ale dodnes nepřestala být aktivní ani neztratila svůj optimismus: „V domě je práce pořád plno, mám kamarádky, často chodíme do divadla. Prožila jsem pěkný život.“

• Witness story in project Stories of the 20th Century TV (Monika Hodáčová)