Bohuslav Svoboda (* 1921)

Šli jsme domů skoro 500 kilometrů bez pořádné mapy, trvalo to měsíc

• nálety na lágr a Berlín

• 1945 – přesun na zákopové práce

• od roku 1970 práce v národním podniku Motorpal Jihlava

• v roce 2016 žil v Jihlavě

Bohuslav Svoboda se narodil 6. listopadu 1921 v Ústí u Humpolce. Rodiče živilo hospodářství. Měli devět dětí, jedno však zemřelo ještě v útlém věku. Pamětník nastoupil do obecné školy v nedalekém Branišově a ve čtrnácti letech se začal učit pekařem v Jihlavě. O svých učňovských letech vypráví: „Měl jsem tam ubytování, stravu a něco mi i platili, každý rok učení se to zvyšovalo. A musel jsem chodit do pokračovací školy.

Pajeráci

S nástupem nacismu v Německu se situace vyostřovala i v Sudetech. Němečtí obyvatelé začali žádat připojení k říši. Jihlavským Němcům se říkalo „Pajeráci“, podle jejich nářečí, bavorského dialektu. Měli vlastní zvyky, kroje i lidové tance. Bohuslav Svoboda vzpomíná na demonstraci moci nacistického Německa, pochod oddílů SA a Hitlerjugend ulicemi města: „Šla jich skupina a na každé straně jeden po chodníku. Když kolemjdoucí nesmekl čepici a nepozdravil vlajku, dali mu ránu.“

Pamětník se učil pekařem v převážně německé ulici. Když kolem šli Němci a hajlovali, vždycky se zabarikádovali uvnitř. „Šéf se bál, aby nevtrhli do pekárny, měli jsme dveře zahrazené poleny, kterými se normálně topilo. Často jsme to opláceli, třeba jsme jim šli s klukama rozbít okna.“ V lednu 1939 se konaly volby a podle vzpomínek Bohuslava Svobody vlály v ulicích Jihlavy vlajky s hákovým křížem, těch československých bylo jen několik.

Tři roky v říši

Ročníky 1921 a 1924 byly za války přiřazeny na práci v říši. V roce 1942 se tedy pamětník musel sbalit a odjet do Berlína, kde ho čekalo nucené nasazení v továrně Siemens. Bohuslava Svobodu ubytovali v lágru na předměstí Berlína, baráky byly dřevěné i zděné a jednotlivé národnosti měly svoje vlastní.

Denně dojížděli tramvají do Siemensstadtu do továrny, nebylo to daleko, pěšky půlhodina cesty. Vstávali v pět a do jedenácti večer museli být zpátky v lágru. „Dělal jsem v truhlářské dílně, vyráběli jsme přepravní bedny na stroje nebo malé krabičky na motůrky do raket, zevnitř potažené filcem. Sabotovat válečnou výrobu tam moc nešlo.“ Za práci v továrně dostával plat, o jehož výši si vedl pečlivé záznamy. Většinu peněz posílal domů. „V lágru byla jídelna. Kupovali jsme si lístky a za ty jsme pak dostali oběd. Ke konci války už jídlo skoro nebylo, měli jsme pořád jen čočku, brambory, tuřín a hodně ryb z moře. Cigarety byly na příděl a platili jsme je.“ Válečnou variantou kuřiva se staly takzvané „esbánky“, cigarety z nedopalků, které Němci vyhazovali při cestě vlakem nebo tramvají. Sbíraly se, sušily a znovu balily.

Češi měli vlastní hospodu Slamník, pojmenovanou po jedné pražské restauraci. Zde se scházeli společně s dalšími národy a na oplátku pak mohli chodit do jejich hospod. „Jednou jsme si pro sebe uspořádali takzvanou českou besedu, kulturní akci, přišli ale nejen Češi. Kroje jsme si nechali přivézt až z Prahy.

Z domova dostával pamětník balíčky s jídlem, oblečením i dalšími věcmi. Z dopisů se dozvídal novinky o dění v protektorátu, v rodné vsi i zmínky o reálné situaci na válečné frontě. Německá propaganda o vývoji války hovořila odlišně, rozhlas poslouchat nemohli a k novinám se také nedostali. Posílat se mohlo cokoliv. „Poštu necenzurovali. Když jsem dostal doručenku na balík, šel jsem na nádraží, bylo to kousek, a tam to doručili na poštu. Byla tam stráž, ale nic nekontrolovala. V lágru nás hlídali, ale nijak přísně. Mohli jsme se volně pohybovat dvacet kilometrů od lágru. O víkendech, když jsme jeli na výlet, jsme to porušovali a nikdo nás nekontroloval, kam jedeme.

Po městě se pohybovali patrovým autobusem, v němž spodní část byla vyhrazena Němcům a horní cizincům. „Němky dole na nás znechuceně volaly: ‚Scheiße Ausländer!‘ Holanďané jim to vraceli, nosili dřeváky a po schodech nahoru schválně dupali.

Bombardování bylo na denním pořádku

Tak jako si poctivě zapisoval výdělky z továrny, stejně pečlivě si Bohuslav Svoboda do kalendáře zaznamenával nálety na lágr i město, které se stupňovaly až na několik denně. V lágru měli pouze kryt proti střepinám, nic víc. Spojenci shazovali zápalné fosforové bomby, lágr několikrát vyhořel a jednou do něj spadlo po náletu letadlo. Na Velikonoce 1943 se do tábora přijel podívat Joseph Goebbels. „Spojenci se trefili na hřbitov a rakve visely na stromech. Přijel se podívat na škody.

V části lágru zřídili nacisté pobočku koncentračního tábora Sachsenhausen a po cestě tramvají do práce pamětník vídal, jak vodí vězně pěšky do továrny: „Chodili podél silnice, za nimi jelo auto, mělo na korbě silný reflektor a kulomet. Němci šli podél nich s namířenými zbraněmi. Nikdo s nimi nesměl mluvit. V Siemensu pak měli samostatnou hlídanou halu.

Bohuslav Svoboda vzpomíná na zvuky náletu, které byly v Berlíně slyšet při bombardování Drážďan v únoru 1945. Údajně to bylo patrné i doma v Jihlavě, kde prý duněla zem.

500 kilometrů pěšky domů

V druhé půlce února 1945 přesunuli pamětníka spolu s dalšími z Berlína na sever do vesničky Kerkow u Angermünde, kde měli za úkol kopat zákopy. S blížící se frontou je však v dubnu 1945 německé stráže ze zákopů odvedly. Bohuslav Svoboda na to nerad vzpomíná: „Spali jsme někde po stodolách, v jedné my a ve druhé Wehrmacht. Ráno jsme se vzbudili a zjistili jsme, že nás nikdo nehlídá, Němci utekli. Dalo se to čekat, museli by nás živit a jídlo skoro nebylo, tak jsme rabovali a kradli brambory. Říkali jsme tomu bramborová dieta, jednou byly na loupačku, podruhé pečené...

Pamětník spolu asi s jedenácti chlapci z okolí Jihlavy vyrazili pěšky domů. Šli od pondělí do soboty a v neděli měli odpočinkový den. Německo bylo v troskách. Pochod byl nebezpečný, pohybovali se po silnici i otevřeným terénem a nemohli vědět, zda nenarazí na miny nebo na vojenské jednotky. Mnohokrát usínali za zvuků dělostřelecké palby. Měli jen mapu vytrženou z atlasu a na cestu se doptávali. Bohuslav Svoboda si vedl pečlivé záznamy, kudy šli a kolik kilometrů denně zdolali. Cesta trvala měsíc.

Naštěstí jsem si všechno schovával

Krátce po válce měl pamětník konflikt s ruskými vojáky. Vezli s kamarádem na voze chlapce do Pacova a v kopci je zastavilo ruské auto. „Jeden vylezl z auta a strhl mě z vozu. Koupil jsem si v Berlíně šedý kabát, podobný nosívali němečtí vojáci a možná si mysleli, že jsem taky voják. Rychle jsem naskočil zpět a vjeli jsme s vozem do pole, kam za námi auto nemohlo.“

Bohuslav Svoboda si odsloužil pětiměsíční vojenskou službu v Pelhřimově. Naštěstí ho přiřadili do kuchyně, a nemusel tak běhat po cvičáku. Pak se vrátil do jihlavské pekárny, stal se vedoucím a pracoval tam až do roku 1970, kdy nastoupil do národního podniku Motorpal Jihlava. S chlapci, kteří s ním šli z Berlína, se pamětník i nadále stýkal.

Společnost Siemens založila humanitární fond s cílem odškodnit totálně nasazené ve své továrně. Bohuslav Svoboda měl štěstí, že si schovával všechny průkazy, kterými mohl okamžitě doložit, že v Siemensstadtu pracoval. „Byli strašně rychlí. Poslali jsme všechny dokumenty a do deseti dnů jsem měl na účtu peníze. Kluci, co doklady schované neměli, to měli těžší. Navzájem jsme si dokládali, že se známe a že jsme tam opravdu sloužili spolu.“

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Jakub Anderle)