Ludmila Stoklásková

• „V Záhlinicích se vozil ječmen do výkupu. A oni tam tenkrát zavezli fůru toho ječmene a ten skladník to jaksi sešmelinařil, nebo jak to bylo, zkrátka potom se to svedlo na ty sedláky. Tak sebrali mého Františka, odvezli ho do [Uherského] Hradiště, tam ho vyšetřovali... On o ničem nevěděl, tak ho tam nechali do rána. Bez peněz a bez jídla tam spal na nádraží a přijel domů až ráno. No ale staříčka už si tam nechali a odsoudili ho na deset let jako kulaka a propadl jim všechen majetek."

• „Oni nám dali takové dodávky, že vlastně na té komoře po tom mlácení nic nezbylo. To šlo zrovna od mlátičky do družstva v Holešově, to obilí, nakládalo se to v pytlích na vozy a vezlo do družstva. A měli jsme dodávku mléka, měli jsme tři krávy. A když jsme nemohli dodat to mléko, tu dodávku, tak jsme to plnili vajíčkama. A chodily jsme se sestrou kupovat vajíčka do Chrášťan, vždycky jsme přes pole donesly vajíčka. Tím jsme doplňovali ty dodávky, abychom se ubránili, aby naši nemuseli do toho družstva."

• „Prostřední dcera chtěla jít na veterinu, zkoušky udělala, byla přijata, ale škola jí to taky zakázala. Nedostala se, musela jít na zemědělské učiliště. A když jsem byla potom na schůzi, tak jsme to s tou třídní probíraly a ona mi řekla: ,Teď už bude mít dělnický původ po vyučení, tak už na ni [nic] nemají.‘ To mi tak tenkrát ta učitelka řekla."

• 1

Zlín, 07.07.2022

Hodili za okno papír, že nás budou likvidovat

Ludmila Stoklásková, 90. léta 20. století
photo: archiv pamětníka

Ludmila Stoklásková, rozená Pospíšilová, se narodila 24. prosince 1937 v Pravčicích na Kroměřížsku do zemědělské rodiny. Z dětství stráveného během druhé světové války si vybavuje bombardování nedalekého Hulína v dubnu roku 1945 a častou přítomnost německých i osvobozeneckých vojáků na rodinném statku. V posledních válečných dnech Pospíšilovi postihla tragédie, když sestřenice pamětnice po znásilnění sovětským vojákem spáchala sebevraždu. Ludmila Stoklásková vystudovala měšťanskou školu v Hulíně a poté nastoupila na jednoleté zemědělské učiliště, tzv. středisko pracujícího dorostu umístěné v areálu zámku v Litenčicích. Byla aktivní v Sokole. V roce 1955 se zúčastnila první celostátní spartakiády v Praze. V době vrcholící kolektivizace v roce 1957 bylo rodině definitivně zkonfiskováno hospodářství a majetek převeden do jednotného zemědělského družstva (JZD). Pamětnice pak pracovala v hulínském cukrovaru, kde se seznámila se svým manželem, s nímž vychovala čtyři děti. Po sametové revoluci byl rodině v restituci navrácen všechen majetek a děti pamětnice dodnes hospodaří, pokračují tak v násilně přerušené rodinné tradici. V roce 2022 žila Ludmila Stoklásková v Pravčicích.