Josef Šperka

• „A to byla těžká práce. Představte si, třeba že forma velká, takhle velká, a měla asi osmdesát kilo a v tom bylo několik dír, do kterých se dávala ta guma. To se vulkanizovalo a potom vznikl podpatek, který musel chladnout a podobně. Tam se zas musel dát další materiál, do těch lisů, a podobně. A to byla těžká práce a já jsem, já nevím proč, prostě jsem říkal, sakra, to musí jít i jinak. Byl jsem to já, kdo objevil, jak se dá pracovat s tou gumou. Že jsem uměl udělat to bez přetoků.“

• 1

Gymnázium Zlín – Lesní čtvrť, 25.02.2015

media recorded in project Příběhy našich sousedů

Měl jsem rád, když někomu něco nešlo a já jsem to pak vymyslel

Josef  Šperka
Josef Šperka

Josef Šperka se narodil 19. ledna 1927 v Bratislavě českým rodičům. Otec byl švec a matka byla v domácnosti. Už jako dítě se věnoval sportu. První lyže mu darovala jeho učitelka. V roce 1939 se s rodiči přestěhoval do Zlína, kde otec našel práci v Baťových závodech. Vystudoval mistrovský stupeň na Baťově škole práce. Po ukončení základní vojenské služby pracoval ve zlínském Svitu. Zde se stal ceněným konstruktérem strojů na výrobu obuvi a postupem času i majitelem desítek technických řešení a mnoha zlepšovacích návrhů. Jeho stroj na výrobu podpatků se zúčastnil průmyslových výstav například ve Spojených státech amerických nebo v Moskvě. Pokračoval v lyžování a spřátelil se s členy Klubu turistů, se kterými později založil i první lyžařskou TJ Gottwaldov a byl v jejím vedení. Zasloužil se o rozvoj lyžování v celé republice, jelikož typ jím zkonstruovaných vleků a samotný zvratkový systém převzala ve své době všechna tehdy vznikající lyžařská střediska. V 70. letech stál také u zrodu myšlenky a realizace umělého povrchu k celoročnímu lyžování ve Zlíně. Nyní je v důchodu a snaží se prosadit vlastní konstrukční řešení kloubových silničních patníků. Josef Šperka zemřel 8. října 2018.