Vladimír Sosna

• „Pozoruhodné je, že v této těžké době pro Němce, když opouštěli svůj domov tady a museli ho vyměnit v Německu... tak bylo pozoruhodné, že našli v sobě dost energie, aby nám Čechům nadávali a vyhrožovali nám. Vzpomínám si třeba na případ, že ke stolku přistoupila starší žena, kolem padesáti let, a říkala: ‚Pamatujte si, my Němci se vrátíme a potom českými lebkami vydláždíme tohle náměstí.‘ V téhle těžké situaci ještě našla tolik síly a taky řeknu: nejen tolik síly, ale tolik vzteku a zlosti vůči Čechům.“

• „Dostali jsme za úkol spolu uvařit, udělat guláš. Maso jsme měli k dispozici, ale nelíbilo se nám – bylo po povrchu takové jako nečisté – a tak jsme se domluvili, že ho půjdeme do potoka, dolů, vyprat. Dali jsme ho do hrnce a odnesli dolů k potoku a patřičně jsme ho tam v potoce vymáchali. Vyndali jsme ho ven a Vašek říká: ‚Člověče, ono je špinavý po vršku pořád. Musíme vymyslet něco jinýho.‘ Tak jsme vymysleli. Vašek říkal: ‚Víš co? Nabereme si trošku písku z potoka mezi ruce a takhle to maso propereme.‘ Ne, abyste to náhodou na táborech opakovali! Tak jsme to prostě... a teď když jsme to vyndali, tak maso bylo úplně po vršku bílý, krásný. S radostí jsme běželi domů prostě s ním a guláš jsme skutečně uvařili. Voněl tak, že pan doktor říkal: ‚No, chlapi, teda vy jste dobrý, to to voní tady, úplně mám na to chuť.‘ Tak pan doktor dostal taky svoji porci, ale najednou se stalo – takhle to zaskřípalo. (Pamětník demonstruje zvuky skřípání.) A doktor říká: ‚Chlapi, co jste s tím dělali? Vy jste tu krávu teprve stříleli brokama, ne?‘ A dostali jsme napomenutí od vůdce tábora, že jsme udělali takovou ostudu za přítomnosti pana doktora.“

• 1

Kostelec nad Orlicí, 05.09.2013

media recorded in project Skautské století
  • 2

Kostelec nad Orlicí, 06.09.2014

Ne že jsem byl, já jsem pořád skautem!

Vladimír Sosna, skautskou přezdívkou Balů, se narodil 1. prosince roku 1928 v Kostelci nad Orlicí, kde také strávil velkou část svého života. Jako desetiletý vstoupil do oddílu kosteleckých skautů. Skauting a činnost s ním spojená se posléze staly součástí jeho života. O této skutečnosti svědčí nejenom jeho účast na skautských táborech, ale také jeho aktivní podíl na obnově kosteleckého skautingu v letech 1968 až 1970 a po sametové revoluci. V devadesátých letech stál v čele kosteleckého střediska i okresní rady Junáka v Rychnově nad Kněžnou a až do roku 2002 se aktivně podílel na vedení smečky vlčat.