Hana Ryvolová

Kamarádka nálet nepřežila

Hana Ryvolová za svobodna v roce 1952
photo: Archiv pamětníka

Hana Ryvolová, rozená Melzerová, se narodila 13. května 1936. Období protektorátu prožila v pražských Holešovicích, nedaleko vlakového nádraží Bubny. Během války se rodině dařilo dobře díky podnikavému tatínkovi Karlu Melzerovi, který se uměl vždy postarat. Během spojeneckých náletů přišla o kamarádku Helenu Pelcovou. Jako devítiletá pomáhala stavět barikády v Holešovicích, kdy nosila dlažební kostky. Její otec rozvážel povstalce k rozhlasu dodávkou. Po únoru 1948 přišel o svou živnost. Omezení jako dcera podnikatele v novém režimu nepociťovala asi také proto, že neměla ambice studovat vysokou školu. Vyučila se cukrářkou, kterou byla celý život. Její manžel, cukrář Karel Ryvola, pocházel z tradiční cukrářské rodiny a recepty, které později donedávna úspěšně prodávali v cukrárně U Veletrhu, pocházejí také z receptury slavné cukrárny Berger, kde se vyučil její tchán. S manželem působili nejprve v automatu naproti pražskému Veletržnímu paláci, po roce 1969 se provoz změnil v cukrárnu. Kromě vzpomínek na druhou světovou válku politické zvraty v komunistickém režimu příliš nevnímala, věnovala se především práci a rodině. Cukrárnu v Holešovicích provozovala Hana Ryvolová až do roku 2020, kdy musela kvůli koronavirové krizi podnik zavřít.