Ing. Otto Rinke

• "A my jako generace, která byla poznamenaná životem, tak nějak, když jste znala pozadí, jak to bylo všechno provázaný, Statní bezpečnost, kontráši, politika a tak dále. Tak byl takovej malej čůrek nedůvěry k nějaké změně akorát. Že se to může změnit akorát. No a když jste pracovala na pracovišti, kde pracovali už starší lidi, který zažili rok 1948, tak se dávaly karty na stůl symbolicky. A všichni by to uvítali, řeknu, ale ten strach byl, jak to dopadne."

• "Prostě byl šok, když se v Táboře objevily tanková vojska. Takže jsme různě mazali, obraceli směrovky a tak dále. A tehdy v roce 68 bylo Žižkovo náměstí rozkopaný. My jsme tam ty vojáky poslali, no, ať se tam točej."

• "Tam byla nádražní restaurace, tak jsem tam sednul, dal jsem si svou lámanou němčinou čaj a vytáh´ jsem noviny a čekal jsem na půl čtvrtou, na kdy jsem nahlásil svůj příjezd. No jenže v tom mezičase přišli do tý restaurace tři lidi. Potom jsem zjistil, že to byl otec, moje nevlastní matka a novinář místního plátku. No bavili se tam, pak se teda ten můj otec připlížil, pozdravil slušně a prones´ něco ve smyslu, jestli jsem Otto Rinke junior. Tak jsem mu řek´, že „ja“ a on, že je můj otec."

• "Jak mi tatík prostě umožnil tu návštěvu tam, tak jsem musel, když jsem se rozhod´, že pojedu, zase proběhnout to kolečko, žádat o všechny povolení, a tak dále. A pak jsem moh´ vyjet. Byl jsem pochopitelně kontaktován pracovníky Státní bezpečnosti, protože každej podnik měl jednoho pracovníka přidělenýho. A tam, co se kde šustlo, to všechno věděli. No, takže jsem před odjezdem pravidelně byl kontaktován. A to se dělalo tajně - ozval se telefon: „Soudruhu Rinke, čekám vás tam a tam“. A jezdili jsme třeba na Podolskej most, kde byly zpovídačky. No a úvodní fráze byla: „My víme, že žádáte o výjezd, rádi bychom věděli, s kým se stýkáte, kdo vás kontaktoval.“ A byla mi zdůrazňována jedna věc, a sice abych si pamatoval, že Tábor je vojenská garnizóna, takže prostě, pokud možno, tlumit slovní projevy. No a když jsem se vrátil, tak to samý, že jo. Dali jsme si sraz, odjeli jsme, vyzpovídal mě a nechal mě bejt. Takže to je všechno v záznamech."

• "Měl jsem jít do takovýho jednoho utajenýho pracoviště. Říkali tomu „zkušebna“. No a po letech jsem se dozvěděl, že tam jsem jít nemoh´, protože můj původ by smrděl vynášením zpráv ven."

• 1

v Táboře, 16.03.2019

• 2

v Táboře, 23.07.2019

media recorded in project Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Ten pán mi řekl, že je můj otec

Otto Rinke na vojně, druhá polovina 60. let 20. století

Otto Rinke se narodil 15. září 1943 v Táboře. Jeho otec, Otto Rinke starší, byl jako příslušník německé státní policie v době války zaměstnán v Táboře, kde se seznámil se švadlenou Helenou Samcovou. V roce 1944 poslal otec malého Ottu s jeho matkou do Německa ke svým rodičům. Odtud se však brzy vrátili, protože tamní situace začínala být nebezpečná i pro civilní obyvatelstvo. Na začátku května 1945 byl otec povolán zpátky do Německa, skončil v americkém zajetí, ale v rámci výměny zajatců se dostal do pracovního tábora v sovětském Dněpropetrovsku. Odtud ho propustili s podlomeným zdravím v roce 1946 rovnou do Německa. Manželství bylo úředně rozvedeno v roce 1945. Matka Helena v roce 1947 tragicky zahynula a Otto zůstal v péči babičky, která v roce 1948 ovdověla. V roce 1949 začal Otto Rinke navštěvovat základní osmiletou školu. Po jejím ukončení nastoupil na Odborné učiliště Kovosvit v Sezimově Ústí na obor soustružník. Otec pamětníka na syna vyrůstajícího na opačné straně železné opony v tehdejším Československu nikdy nezapomněl a rodinu se snažil podporovat. Poprvé se ale mohli setkat až v roce 1966, kdy Otto Rinke mohl vycestovat do Spolkové republiky Německo. V zaměstnání pamětníka vybrali ke studiu večerní průmyslové školy pro pracující a později dálkově vystudoval strojní fakultu ČVUT v Praze. Až do odchodu do důchodu v roce 2004 pracoval na různých pozicích v podniku Kovosvit. Otto Rinke se s otcem vídal až do jeho smrti v roce 2006, zůstal v kontaktu s jeho příbuznými. Otto Rinke zemřel 14. května 2020.