Pavel Pospíšil

• „Nakonec to skončilo tím způsobem, že navečer přišli, akční výbor, zaměstnanci akčního výboru, a řekli: ‚Pane Pospíšil, je potřeba, abyste se vystěhoval, a pokud tady ráno budete bydlet, tak vás dáme k soudu.‘ A protože tohle všechno už se jako, oni nebyli první, koho vystěhovávali. Tohle všechno už byla celková situace v okolí v krajině, že tohohle poslali na Šumavu, tohohle do Jeseníků, protože Sudety byly prázdný a bylo potřeba je osídlit, tak tam posílali tyhlety lidi.“

• „Babička, protože měla líheň a měla takový ty odchovný boxy, dělala kuřata. Měla tam chovný stádo slepic, osmdesát asi slepic. Z toho sbírala vajíčka, ty dávala do líhně, líhla z toho kuřata a ty kuřata, když měly určitou velikost, tak se dávaly na dodávku. A za to měla asi tisíc korun, tenkrát v roce 1949, to bylo v roce 1950. Asi za dva měsíce jí přišla účtenka za elektriku a oni jí naúčtovali za to, že dělala ty kuřata, tisíc devět set. To znamená, že za to, že ona pracovala pro státní statek Humburky a dělala jim kuřata, dostala mzdu tisíc korun a měla zaplatit skoro dva tisíce za to, že spotřebovala na to elektriku. Jo! Jo! Takhle se ty lidi likvidovali.“

• 1

Jičín, 05.01.2020

• 2

Jičín, 05.01.2020

Je dobré naučit se vnímat lidi podle toho, jak daleko vidí

Pamětník myslivcem
Pamětník myslivcem
photo: Archiv pamětníka

Pavel Pospíšil se narodil 8. dubna 1951 Marii a Jiřímu Pospíšilovým. Strýc Vladimír byl za války v odboji a po roce 1949 emigroval do Brazílie. Prarodičům byl v roce 1949 znárodněn statek v Osenicích. Rodiče pracovali ve státním statku Semtiny nedaleko hradu Kost a pamětník zde od raného dětství pomáhal. Vyučil se optikem a pokračoval ve studiu na průmyslové škole. Vystřídal vícero zaměstnání, pracoval například pro Astronomický ústav nebo v podniku ČKD. V důchodu se začal věnovat rodinné historii.