Prof. PhDr., DrSc. Leopold Pospíšil

• „Gottwald a tak dál se zmocnil vlády a samozřejmě rezistence byla proti nim. Šli jsme na Hrad protestovat k Benešovi. Gottwald to dělal s pomocí Sovětského svazu, KGB. Jsme šli na Hrad jako studenti, tam se do nás pustili estébáci a komunističtí. Pozatýkali kluky a to už bylo zlý, přitom 1948. Já jsem se nemohl zdržet doma, já jsem musel utéct, poněvadž na mě byl zatykač a mě chtěli zatknout.“

• „Puč byl v pátek a v pondělí přišli zatknout mě. Ale já jsem byl varovanej, a tak jsem utekl. Skamarádil jsem se s manželkou Severína a Severín byl hlavní estébák na Severní Moravě. A já jsem se s ní seznámil, když jsem jezdil s kočárem se svou dcerou na procházku, a ona tam jezdila se svým kočárem a prostě mi to všechno řekla. Dokonce okopírovala a donesla mi zatýkací listiny komunistický. Už před pučem tady tyhle ty seznamy, kdo bude zatčený, to bylo v prosinci už."

• „Ne. Ten pašerák s námi šel jenom k té hranici. Přes hranici jsme museli sami. Bylo to dobré, protože my jsme šli zrovna vedle celnice, protože jsme věděli jednu věc – tam je jistá půda, tam nebudou miny v zemi. Proč? Protože tam běhali ti policejní psi kolem, tak tam byl klid. To jsme měli nejvíc strach, z těch podzemních min. Tam jsme přešli.“

• „Mě chtěli zatknout. Já jsem se dověděl o zatčení, skamarádil jsem se s manželkou Severina, a Severin byl hlavní estébák na severní Moravě. Já jsem měl spoustu věcí od ní. Ona nebyla komunistka, ale on byl komunista, její manžel, a ona mi všechno řekla, že mám být zatčený a všechno. Ona mi taky řekla, kdo má být zatčený, a dokonce mi okopírovala a donesla zatýkací listiny komunistické už před pučem. Takže já jsem mohl varovat spoustu lidí, kdo má být zatčený, kdo nemá. Já jsem měl být zatčený, můj bratr ne, táta měl být zatčený, maminka měla být zatčená.“

• 1

Komunismus je nesmysl, výmysl Marxe a Engelse

Leopold Pospíšil, 2016

Prof. Leopold Pospíšil, DrSc., se narodil 26. dubna 1923 v Olomouci. Otec Leopold Pospíšil byl advokát, matka Ludmila akademická malířka. Otec byl aktivní člen Sokola a po okupaci se zapojil do odboje. V roce 1939 byl otec zatčen a válku přežil v nacistických koncentračních táborech a věznicích. Leopold Pospíšil po maturitě na gymnáziu v roce 1942 pracoval na statku ve Vojnicích u Olomouce, aby se vyhnul nucenému nasazení. Zapojil se do činnosti odbojové organizace. V roce 1945 začal studovat na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a stal se aktivním členem sociální demokracie. V únoru 1948 se zúčastnil pochodu studentů na podporu prezidenta Beneše. Před hrozícím zatčením spolu s manželkou v březnu 1948 emigroval do Německa, dvouletou dceru museli manželé nechat v Československu. Od roku 1949 žil v USA, vystudoval sociologii, filozofii a antropologii, kterou přednášel do roku 1993 na Yale University. Zabývá se především antropologií práva a v tomto oboru vydal mnoho studií i monografií. Od roku 1989 pravidelně navštěvuje Českou republiku a přednáší studentům. V roce 2013 získal Cenu města Olomouce.