Jaroslav Novák

• „Stínadla se bouří, to byl vlastně druhej díl, to byla nástavba Záhady hlavolamu. No a já jsem byl tímhle tak unešenej... Já jsem se tenkrát zamiloval do Jana Tleskače, to byl učedník Emila Mažňáka, učil se zámečníkem. Jan Tleskač byl sirotek, kterej měl ten hlavolam, to byl ježek v kleci. No, a protože Jan Tleskač byl učedník a já taky, tak mi byl tak blízkej, že jsem udělal dvě věci. Jednak jsem si začal psát deník podle něj... Neměl jsem žádnej vzor, nevěděl jsem, jak ho psát, akorát jsem věděl, že tam musím napsat datum. A druhá věc byla, že jsem si začal dělat ježka v kleci.“

• „On se tenkrát přihlásil na Expo 67 do Montrealu. A já jsem říkal: ‚Brácho, neblbni, ne abys tam zůstal!‘ – ‚Ale né!‘ – ‚Vopravdu, brácho, čégro...‘ – A on říká: ‚Ne, ne, neblbni...‘ On tam pochopitelně zůstal. S kufrem dvaceti kil a s deseti dolarama, který tady od někoho koupil načerno, odjel na Expo 67. A on napsal, to byl první dopis, kterej přišel: ‚Milá maminko a tatínku.‘ On to rozepsal velmi rozumně, to už musel mít připravený a rozmyšlený... ‚Já tady nezůstávám v emigraci dobrovolně‘, a uvedl tam jako důvod, to rozepsal, toho svýho zaměstnavatele. Uvedl tři jména lidí, kteří se po něm svezli: ‚Já jsem podal trestní oznámení a žádost, aby mi můj kádrovej posudek napsali takovej, jakej je. Objektivní a spravedlivej, ne podvodnej, abych mohl žít jako člověk, a ne jako občan čtvrté kategorie.‘“

• „Hodně záleží na výchově, pochopitelně, tu výchovu zpátky, ten tachometr, stočit nemůžeme. Leč, můžeme z každýho člověka... Každej člověk je chybující, má nějaký nedostatky. Ale každej se může zamyslet a říct ‚tak já tohle dělat nemůžu, nesmím‘ nebo ‚takhle je to správný‘... Takže já věřím, že i z těch lidí, kteří do toho Skauta vstoupili jako starší, že to na ně má velkej vliv.“

• 1

media recorded in project Skautské století

My si to přímo neuvědomujeme, ale skauting je v nás nějak zakódovaný

Jaroslav Novák

Jaroslav Novák se narodil v roce 1932 v Praze. Odmalička obdivoval skauty, hrdiny z Rychlých šípů vždy považoval za své vzory. Jeho bratr - jednovaječné dvojče Vladimír - jezdil na skautské tábory přímo s Jaroslavem Foglarem, a pamětník měl proto možnost se s ním několikrát osobně setkat. V době, kdy skautské oddíly po roce 1948 zanikaly, začal chodit do 34. oddílu vodních skautů. Poté se stal členem Sportovního klubu Elektrických podniků (SKEP), kde našlo útočiště mnoho bývalých junáků. S oddílem se zúčastnil například mistrovství republiky v jízdě na pramicích. Vyučil se drogistou a následně dva roky studoval farmaceutický obor na průmyslové škole. V 50. letech krátce pracoval ve stavebnictví, v letech 1953-1955 absolvoval vojenskou službu. V roce 1967 jeho bratr Vladimír emigroval do Kanady.