Dr. Jan Mühlstein

• „Podařilo se jí [mamince] propašovat mouku v pytlíčkách, které si strkala do podprsenky. Jednou přišla domů z práce. Někdo klepal na dveře a za nimi příslušník židovské policie, která v ghettu existovala. Říká jí: ‚Dávej příště větší pozor, musel jsem tvé stopy smazávat. Pytlík měl totiž malou dírku a stopa vedla až domů.‘ To bylo štěstí, protože za to mohla jít do bunkru.“

• „Ale v březnu jsme zase svolali valnou hromadu na matfyzu (filozofové samozřejmě také), které se zúčastnilo 30 studentů, což pro nás znamenalo konec. Stovky studentů nejde zatknout. Třicet? To není problém. Takže k žádné stávce už nedošlo. V podstatě tím jakákoliv možnost, že by se situace mohla zlepšit, skončila. V březnu jsem se tedy rozhodl, že v Československu nezůstanu.“

• „Největší hrůza pro ni byla na těch latrínách, které byly strašné, vidět bezzubou stařenku, která zas tolik stará nebyla, která si tam vařila polévku. Maminka se na ni podívala s hrůzou a ona jí řekla: ‚Nedívej se na mě takhle, za pár týdnů budeš ve stejném stavu.‘ A maminka si řekla, že to nedopustí. Opravdu říkala: ‚Koukala jsem se vždycky umýt se, i když byla voda studená. Na jídlo si sednout, jíst jako člověk.‘ Zachovat si zbytek lidské důstojnosti. Myslím si, že i to byl jistý způsob odboje. Bránit se proti násilí nebylo možné, ale nevzdat se, to byla jediná šance, kterou člověk v té situaci měl.“

• 1

Mnichov, Německo, 23.04.2021

Náboženským domovem rodičů byla liberální židovská obec

Jan Mühlstein, r. 1968
photo: Archiv pamětníka

Jan Mühlstein se narodil 3. července 1949 v Mostě a pochází z německé židovské rodiny. Jeho rodiče Robert Mühlstein a Lea Ledererová se poznali v polovině 30. let. Po podepsání mnichovské dohody se obě židovské rodiny přestěhovaly z pohraničí do Prahy a v lednu 1939 následovala svatba. Plány na emigraci jim v březnu 1939 zhatil příjezd německých okupantů. Na rozdíl od drtivé většiny příbuzných oba dva přežili věznění ve vyhlazovacích táborech a dočkali se osvobození. Po válce se Robert Mühlstein podílel na obnově židovské obce v Mostě a spolu se svou ženou vedli své potomky k náboženské židovské výchově. Pamětník absolvoval gymnázium v Teplicích, Liberci a v 60. letech studoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Politicky se angažoval, na univerzitě byl zvolen do akademické rady, která v listopadu 1968 zorganizovala studentskou okupační stávku. V září 1969 emigroval do Spolkové republiky Německo, kde dokončil univerzitní studia. Po odchodu z Československa byl ve své nepřítomnosti odsouzen a jako uprchlíkovi mu hrozilo 16 měsíců vězení. Jeho rodiče se vzdali československého občanství, přijali německé a v rámci smlouvy o vzájemných vztazích mezi Československem a Spolkovou republikou Německo jim bylo vyhověno, aby se roku 1975 přestěhovali nedaleko Mnichova. Pamětník od roku 1981 pracoval v redakci odborného nakladatelství jako žurnalista energetického hospodářství. Stal se zakládajícím členem a zároveň předsedou liberální židovské obce Beth Shalom v Mnichově. V době natáčení žil v Mnichově (duben 2021).