Ota Maňák (* 1952)

Romský kluk chtěl být havíř. Máma to z něj vytloukla a je muzikantem

• po roce 1989 neúspěšně podnikal, nějakou dobu pracoval manuálně

• aktuálně se znovu věnuje koncertování se Sluníčkem, hraje i sólově s kytarou

• spolupracoval s Národním divadlem Moravskoslezským v Ostravě jako muzikant i herec

• v roce 2022 žil v Bohumíně

Ota Maňák byl od dětství muzikant. Neměl to na startovní čáře života jednoduché. Vlastní rodiče se ho vzdali a první dva roky tak prožil v dětském domově v Rýmařově. Jeho pokrevní matka byla velmi mladá Romka, narozená na Slovensku někde u maďarských hranic. Pak ho potkalo štěstí. Ve dvou letech si ho vzali k sobě domů za vlastního adoptivní rodiče. Sami měli docela složitý život. Těžce pracovali a museli se velmi snažit, aby celé rodině zajistili slušné živobytí.

Ota Maňák se dozvěděl, že není vlastní syn svých rodičů až v pěti letech. Později ve škole pak začal vnímat, že na rozdíl od ostatních dětí je více snědý a trochu jiný. Dokázal se s tím však velmi dobře vyrovnat. Po skončení školní docházky se musel rozhodnout, co bude dělat dál. V oblasti Ostravska běžela trvalá a silná přesvědčovací kampaň, že nejlepší je vyučit se horníkem. „Když jsem přinesl přihlášku do učení na horníka, tak mě máma zmlátila pohrabáčem na uhlí, že prostě žádný horník ze mě nikdy nebude,“ vzpomíná pamětník.

Tvrdá přesvědčovací lekce před ním otevřela naplno cestu k milované muzice. Skvělou praktickou hudební průpravu v kapelách Akord a Orion, kde měl možnost hrát s vynikajícími hudebníky. Odsloužil dva roky vojenské služby u pohraničníků nedaleko Bratislavy na hranici mezi Československem a Rakouskem.

Pak pracoval v železárnách, ale jeho život byla především hudba. Začal skládat vlastní písničky pro děti v divadelním kroužku a vzniklo z toho Sluníčko, vokální kapela s kytarou Oty Maňáka, která se pak stala slavná. Sluníčko účinkovalo po celém Československu, dosáhlo úspěchů na Portě, vydalo vlastní CD. Hudba, kterou Ota Maňák skládal, je originální směsice folku, trampské písně, swingu s propracovanými vokály, s výbornými texty, okořeněná dávkou romského naturelu.

Ota Maňák nebyl vychovaný v duchu romských tradic a s úsměvem často říká: „Romové o mně říkají, že jsem Romák na baterky.“ Romskou duši však nezapře, široké romské srdce také ne. Ohledně některých historických událostí zůstal zcela mimo: „Informace v roce 1968 jsme příliš nesledovali, pořád se pracovalo, vím o nějaké národní sbírce, ale vůbec už nevím, co to bylo.“ Sametovou revoluci si už pamatuje velmi dobře, protože od této doby se mohlo zpívat a hovořit svobodně.

Po roce 1989 si prožil osobně i špatné zkušenosti, třeba naivní nepovedené soukromé podnikání. Musel pak nějakou dobu pracovat jako kopáč i uklízeč, aby se uživil. Nezahořkl. Postupně začal znovu stále více koncertovat se Sluníčkem, sám s kytarou, a dokonce hrál a pořád hraje v ostravském divadle jako kytarista i jako herec. Ota Maňák nosil v sobě velké tolerantní a otevřené srdce ke všem. Dokumentuje to tradiční rčení, které si vyměňoval se známým kamarádem folkařem: „Vojta Kiďák Tomáško mi říká, že já jsem jeho osobní Rom a já mu říkám, že on je můj osobní gádža,“ prozrazuje.

Až ve škole poznal, že je víc snědý a trochu jiný

Ota Maňák se narodil 26. října 1952 v Rýmařově. Své pravé rodiče neznal. Dozvěděl se jenom jejich jména a ví, že maminka byla mladá Romka, která pocházela někde z jižního Slovenska z oblasti blízko hranic s Maďarskem. Dva roky strávil v dětském domově. Pak si ho osvojili Josef a Blažena Maňákovi. Otec Josef pocházel z vesnice Huslenky na Valašsku. V době druhé světové války byl totálně nasazený v Německu. Jeho matka Blažena byla podruhé vdaná. Se svým prvním manželem měla syna, který zahynul při bombardování Brna, její první manžel zahynul v Německu při totálním nasazení na nucenou práci.

Ota Maňák vyrůstal jako jedináček. Má příjmení po svých adoptivních rodičích. Do pěti let nevěděl, že to nejsou praví rodiče. „Prostě tata byl můj tata a mama moja mama,“ dodává pamětník.

První vzpomínky z dětství má Ota Maňák z Malé Šťáhle nedaleko Rýmařova, kde jeho otec svážel koňmi dřevo na místní pilu. Rodiče oba pracovali v zemědělství v místním jednotném zemědělském družstvu. Zemědělské družstvo bylo umístěno v malém zámečku, který komunisté zabrali původním vlastníkům. Přímo v zámečku bydlela Maňákova rodina v malém bytě. V pěti letech se Ota Maňák dozvěděl, že není vlastní syn svých rodičů.

„Když jsem začal v šesti letech chodit do školy, tak tam už se na mě ty děti z okolních vesnic dívaly trošku jinak. Tam jsem si poprvé všiml, že jsem trochu víc snědý a trochu jiný. Naučil jsem se s tím žít,“ dodává pamětník. Podstatné bylo, že rodiče vychovali svého osvojeného syna jinak, než je to běžné v romských rodinách. „Nepoznal jsem sice tradiční romskou kulturu, ale rodiče mě vychovali dobře a připravili do života,“ dodává Ota Maňák.

Už ve čtrnácti jsem měl hlavně svoji kytárku

Ota Maňák se s rodinou kolem roku 1962 přestěhoval do obce Dolní Lutyně nedaleko Bohumína. Rodiče zde opět pracovali v zemědělství na státním statku umístěném na samotě. Pamětník vzpomíná, že zde strávil docela pěkné dětství s partou kamarádů. Musel však již v tomto věku pomáhat v kravíně i na polích. Na polích házel balíky slámy. „A tahat konve s dvaceti pěti litry mléka nebylo nic snadného,“ dodává pamětník.

Do školy chodil tři kilometry pěšky každý den. Není proto divu, že získal dobrou fyzičku. Hrál občas fotbal a především dobře běhal, takže si toho všimli i v atletickém oddílu. Nabídli mu, že by se mohl věnovat běhání závodně. Ota Maňák však už měl v té době jiný velký zájem – hudbu.

„Já už jsem tenkrát měl svoji kytárku a s tou jsem fakt žil, takže vyhrála nad běháním,“ dodává pamětník. Vzpomíná, jak se uprostřed statku nacházela studna, tam seděli lidi, on hrál a ostatní zpívali. „To bylo perfektní, zpívali staří mladí a bylo to krásné, takže já jsem tu kytaru a tu hudbu už tenkrát cítil jako průvodce mého života.“ Zvuk kytary se mu tak líbil, že se přihlásil na Lidovou školu umění v Bohumíně a tam začal studovat klasickou kytaru. Kytaru studoval později i na lidové konzervatoři, a dokonce uvažoval o přijímacích zkouškách na státní konzervatoř.

Na základní škole zrovna nevynikal znalostmi, ale nikdy nepropadl. „Nevím, jestli se se mnou nechtěli otravovat při opakování ročníku. Já jsem však chodil do školy hrozně rád a dodneška si pamatuji všechno, co jsem se tam naučil,“ dodává s úsměvem Ota Maňák.

Jen jsem věděl, že nějaké tanky stojí před nádražím

„Moji rodiče byli obyčejní lidé, pracovali v zemědělství, museli vstávat každý den ráno ve čtyři nebo v pět hodin, neměli žádné výhody, oni ale prostě tomu komunismu věřili,“ vzpomíná pamětník. Dodává, že to bylo dáno tím, že měli minimum informací. Všichni navíc bydleli v malé vesnici a informace získávali z doslechu nebo z oficiálních zdrojů, které také moc nesledovali. Ota Maňák sám chtěl jako školák vstoupit do Pionýra a už ani neví, proč ho tam vlastně nevzali.

„My jsme totiž v tom komunismu vyrůstali a žili od začátku, my jsme nic jiného neznali. Nijak jsme se nikdy nedivili tomu, že musíme jít jako děcka k nějakému pomníku. Chodili jsme na nějaký lampionový průvod a ani jsem nevěděl, proč tam vůbec s tím lampionem jdu. Jen jsi vzpomínám, že jsme tam vždycky dostali takovou žlutou sodovku a párek,“ dodává pamětník a pokračuje: „Nebyly informace, co se děje, jak se děje, všechno bylo jakoby krásné, veselé, tak jsme prostě žili.“

Ota Maňák ani příliš nezaznamenal rok 1968 a okupaci Československa. Jako mladý kluk to příliš nevnímal. „Akorát jsme věděli z doslechu, že tady vpadli Rusáci a že v tom Bohumíně stojí nějaké tanky před nádražím. Ti starší, co tam pracovali, tak podepisovali nějaké petice, pak tam byla nějaká státní sbírka a já vůbec nechápu, co to bylo, nějaké peníze nebo zlato se tam darovalo, ale dnes nevím, co to bylo a kde to skončilo, nikdy jsem po tom nepátral,“ vzpomíná pamětník. Ota Maňák v té době ani příliš nezaznamenal, že se na protest proti okupaci upálili Jan Palach nebo Jan Zajíc.

Hlídali jsme, aby lidé neutíkali z Československa

Ota Maňák se po skončení základní školy vyučil ve dvouletém učebním oboru motač ocelových lan v Železárnách a drátovnách Bohumín. Za nějakou dobu ho čekala tehdy dvouletá základní vojenská služba. „Sloužil jsem na hranici a hlídal jsem, aby neutíkali lidi z Československa do zahraničí na Západ,“ vzpomíná. Přidělili ho k ostraze hranice mezi Československem a Rakouskem v oblasti Levárky. Nastoupil jako střelec, a protože uměl dobře běhat, stal se nakonec psovodem.

„Dostal jsem důvěru, a dokonce mě tlačili, abych vstoupil do komunistické strany. Odmítl jsem, že nejsem dost zralý,“ vzpomíná. Popisuje, že tenkrát nepokládal za nic divného, že by měl chránit hranice se zbraní v ruce. „Vyrůstali jsme v komunismu, byli jsme v něm vychováváni – a navíc tam byla ještě vojenská nalejvárna,“ dodává.

Ota Maňák popisuje, že měli ostré náboje a byli připraveni střílet. „Naštěstí nic takového jsme udělat nemuseli, občas se do toho pásma dostal nějaký opilý člověk, tak to bylo takové srandovní. Nebylo to tak, že by se tam prostě střílelo na každém kroku jako v Králi Šumavy,“ vzpomíná pamětník a dodává: „Já jsem byl pak u těch psovodů, a tak jsme museli vyrazit za nějakým zaběhlým zajícem, ale nikdy jsme neměli takový zátah, že bychom museli někoho chytit, svázat ho.“

Zároveň vypráví, že za celou jeho vojenskou službu nikdo z jeho jednotky neemigroval, i když k tomu příležitosti určitě měli. Ota Maňák vypráví, že mazáckou vojnu sice zažil, ale nesetkal se se šikanou. Na vojně měl samozřejmě svou věrnou souputnici kytaru, na kterou pravidelně hrával. Dokonce založil s dalšími pohraničníky malé hudební těleso a vyhráli tehdejší vojenskou Armádní soutěž umělecké tvořivosti.

Hlavně jsem měl svoji hudbu

Ota Maňák se učil klasickou kytaru i na lidové konzervatoři a před vojnou se připravoval na přijímačky na státní konzervatoř. Vojna mu do toho vstoupila a po návratu z vojny se už o studium na konzervatoři dál nepokoušel. Získal však významné praktické hudební zkušenosti. Hrával od svých 14 let na plesech nebo zábavách.

Po vojně už pravidelně působil v kapele Akord. Brzy pak dostal příležitost zahrát si na kytaru s hudební skupinou Orion, která hrávala pravidelně v baru. Pro Otu Maňáka přišla velká příležitost se v hudbě částečně profesionalizovat, ale hlavně se hodně naučit. Kapela se skládala z vynikajících hudebníků, z nichž dva byli Romové. Hudební skupina Orion měla pestrý repertoár, včetně starší swingové hudby.

První láska byla opravdu romská

Nezajímala ho ale jenom muzika. „Moje první láska byla Romka. Přistěhovala se na statek v Dolní Lutyni, kde jsme bydleli. Zamiloval jsem se do ní a ona taky do mě. Strávili jsme spolu spoustu času, ale vlastně musím říct, že jsme nikdy spolu neměli pohlavní poměr. Byla to opravdická romská láska, kterou málokdo pochopí. Tam jsem v sobě objevil Roma. Člověk nekalkuloval s ničím, všechno šlo dopředu, volně, svobodně. Lehli jsme si pod stromy a vyprávěli jsme si, anebo prostě jsme se tak jenom mazlili. Oni bydleli o pár metrů dál a viděli jsme si z okna do okna. Tak jsem blikl, že jdu ven – a takhle jsme si dávali schůzky.“

Popisuje, jak přicházel do rodiny své dívky, večeře byla pro něho připravena zcela samozřejmě, protože byl přece Ota ze statku. Poznal, jak se romská rodina dokázala postarat o své staré rodiče.

„Moje dívka byla nejmladší z šesti dětí. Její starší tata byl už nemocný, tak tam ležel u sporáku na takovém gaučíku a nad svým pelechem měl zavěšené housle. Dýmku si zapaloval od sporáku přímo uhlíkem. Když nějak tesknil po něčem ze svého života nebo mu bylo smutno, začal hrát na housle nějakou písničku, pak si dal panáčka a zase ulehl zpět na svůj gaučík,“

Od otce své první lásky se dozvěděl, jak se seznámil se svou ženou, jak ji vlastně unesl. Je vidět, že tady v Otovi Maňákovi rezonuje jeho romská duše. „Ono to nakonec všechno dopadne dobře, prostě ten tata nechce, aby si ten někdo vzal jeho dcerku, vede řeči o tom, že až ho potká, že ho projede nožem, ale pak to přejde a všechno trvá jen do prvního vnoučete.“

První láska se Otovi Maňákovi odstěhovala. Vrátil se z vojny, začal pracovat znovu v železárnách v Bohumíně. Tam se také seznámil se svou první manželkou, která Romka nebyla. Oženil se, brzy získali byt a vedli docela šťastný a spokojený život. Měli spolu syna a dceru. „Bylo to fajn, ale už to nebylo tak silné jako s mou první láskou,“ vzpomíná pamětník.

Manželství však nevydrželo. „Já už teď mám vnoučata i pravnoučata, ale byl jsem špatný otec, asi je to tím, že jsem ten muzikant,“ dodává pamětník a pokračuje: „Tak samozřejmě ty děti mám rád, ale ta muzika mě nějak válcovala a ty rodinné záležitosti šly pak stranou.“

Ota Maňák se věnoval hudbě a hraní opravdu hodně. Měl domluveno se svým zaměstnavatelem, že může do práce chodit už od třetí hodiny ráno a odpracoval pak svých osm hodin. Chodil tak do práce přímo z baru, kde hrával s kapelou už od večera.

Vysvitlo muzikantské Sluníčko

Ota Maňák pocítil, že po mnoha letech hraní po barech, plesech a svatbách potřebuje změnu. Začal komponovat svoje písničky. Pomohla náhoda. Oslovil ho kolega, který vedl dětský divadelní kroužek. Požádal ho, zda by složil písničky pro děti na texty, které mu předložil. Tak začalo Sluníčko. Nejdříve jako hudební sekce divadla, později jako samostatná skupina. Kamarádka Oty Maňáka začala psát texty přímo pro Sluníčko, Ota Maňák skládal hudbu a doprovázel na kytaru vokální skupinu dětí.

Písničky se líbily dětem, ale především posluchačům. Sluníčko začalo zkoušet stále více, jezdit na soustředění. Ota Maňák skládal písničky, které už měly vokální party tvořené zajímavými prokomponovanými mnohohlasy. Byla to svébytná hudba, založená na trampské písni, swingu, folku a samozřejmě s nádechem romské muziky. Úspěchy se zákonitě musely dostavit. Když si poslechl kapelu známý folkař Jaroslav Samson Lenk, otevřela se Sluníčku cesta až na proslulou Portu.

Na konci osmdesátých let koncertovalo Sluníčko už po celém Československu. „Přišli jsme do podvědomí lidí, lidi nás obdivovali, chodili za námi a já jsem chtěl, aby zpěváci pocítili fluidum diváka,“ vzpomíná pamětník. Sluníčko vystupovalo vedle všech folkových hvězd té doby, jako byli Jaromír Nohavica, Josef Streichl, už zmíněný Samson Lenk, Věra Martinová a další. Otu Maňáka zvali i do odborných porot různých festivalů.

V době největší slávy Sluníčka se Ota Maňák rozvedl se svou první ženou. Muzicírování a rodinný život šlo špatně dohromady. Za druhou ženu si vzal Romku. Krásně zpívala, byla z hudební rodiny, a tak není divu, že ve Sluníčku vystupovala ještě v roce 2022. Ota Maňák si tak zažil přesně to, co mu popisoval otec jeho první lásky.

„Rodiče jeho druhé ženy zásadně nesouhlasili, aby si jejich dcera brala o tolik let staršího muže. Já jsem byl starší od svojí ženy šestnáct let, tak tchán, taky Romák, jí řekl, ať si nebere staršího chlapa, no a taky jsme utíkali z baráku, tedy moje žena utíkala z baráku a podávala mně svatební šaty přes okýnko ze sklepa. Pak se nám narodila první dcera a všechno se srovnalo,“ vzpomíná pamětník.

Po sametové revoluci zažil radosti i strasti

Ota Maňák přivítal sametovou revoluci v roce 1989 s nadšením. Především se mohlo zpívat a hrát, co kdo chtěl. Vymizely přehrávkové komise, které schvalovaly repertoár. Právě v oblasti folku byl Ota Maňák svědkem toho, že mnozí muzikanti měli problémy a zákazy účinkování.

Právě na konci osmdesátých a začátku devadesátých let se Sluníčko ocitlo na vrcholu popularity. Jako vokální kapela bylo Sluníčko určitě mezi deseti nejlepšími v Československu. Ota Maňák chtěl, aby se soubor ještě více zprofesionalizoval, což se však nepodařilo. Mladí lidé odcházeli studovat do různých měst a na zkoušky a koncerty už neměli tolik času. Podstatné však bylo, že koncertů ubývalo. „Rozpustil se ten železničářský klub, přestaly fungovat krajská a okresní kulturní střediska, které se o nás staraly a zajišťovaly nám koncerty. A my jsme se sami starat o sebe moc neuměli. Neměli jsme manažera a neuměli jsme se prodávat. Spousta kapel tady skončila,“ dodává pamětník.

Sluníčko sice vydrželo, ale Ota Maňák musel přemýšlet, jak uživí sebe a rodinu. V té době už nepracoval v železárnách a byl na volné noze. Pak přišel fenomén devadesátých let – podnikání. „Dělali jsme tři společníci nějakou stolařinu. Neuměli jsme ji ale ani jeden. Ze začátku to nějak šlo, ale když nám nezaplatil jeden zákazník, skončili jsme a každý jsme si šli pak svou cestou,“ vzpomíná pamětník. Pak se živil všelijak. Dělal uklízeče i kopáče. Nakonec se vrátil k tomu, co uměl nejlépe, k hudbě. Ota Maňák sám říká, že nemusel nic oprašovat. Sluníčko tady bylo pořád. V roce 2005 mu vyšlo vlastní CD, které natočili v ostravském studiu Českého rozhlasu.

Ota Maňák nehrál po barech, soustředil se na vlastní hudbu. Psal písničky pro Sluníčko, komponoval scénickou hudbu pro amatérské divadlo. Složil také dětskou operu. Spolupracoval s Národním divadlem Moravskoslezským v Ostravě. V roce 1995 účinkoval ve hře Balada pro banditu jako muzikant. Hrál jako herec 12 let ve velmi úspěšném představení „Do naha“ neboli po ostravsku „Holé dupy“. Měl i sólová vystoupení se svými písničkami a se svou věčnou souputnicí – svojí kytárkou.

Prožil jsem něco úžasného

Jak vnímal Ota Maňák v roce 2022 své romské kořeny? „Já jsem se naučil žít s tím, že mě nevychovávali moji praví rodiče. Dostal jsem od adoptivních rodičů jinou výchovu a dali mi hodně do života,“ bilancuje pamětník. Romské geny však v sobě určitě nějaké má. Jsou v jeho hudbě a v jeho otevřené opravdovosti. „Romové mě v Bohumíně znají a říkají, že jsem takový Romák na baterky, ale rozumíme si,“ dodává.

Vždy oceňoval tradiční hodnoty Romů, především pak úctu k rodičům a péči o rodiče ve stáří. Oči se mu rozzářily, když vzpomínal na romské svatby. „Film Cikáni jdou do nebe je hodně přibarvený, ale tak to funguje,“ dodává. Jednoznačně však odsuzuje jakýkoliv rasismus: „Hodit zápalné lahve do domu, kde jsou třeba děcka, je strašné.“

Ota Maňák často opakoval: „Tak to prostě bylo, taková byla doba.“ Na otázku, jak vnímá, že jeho folkoví kolegové a hudební vzory Jaromír Nohavica a Josef Streichl jsou vedení jako spolupracovníci StB, odpovídá: „No, my jsme to tenkrát nevěděli, pak nás to překvapilo. Asi měli nějaké problémy, tak to prostě tenkrát bylo.“

Když se ohlížel za svým dosavadním životem, považoval ho za něco úžasného, vesměs dobrého. „Osud tě může smýknout zleva doprava. Důležité je neuhnout ze své cesty. Je důležité žít tak, aby ses pak mohl každému rovně podívat do očí,“ uzavírá své vyprávění Ota Maňák.