plukovník v. v. Irena Malínská roz. Šmidtová (* 1925  †︎ 2012)

• narozena 9. 5. 1925 v obci Mlynov na Volyni

• sloužila jako zdravotnice

• v roce 1947 zatčena a týden vyslýchána

• po válce absolvovala vojenskou zdravotnickou školu

• do roku 1968 v armádě, poté v Čedoku

• je činná ve Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel, v Československé obci legionářské i v Českém svazu bojovníků za svobodu

• zemřela dne 15. 7. 2012 v Praze

Toto není historická studie, která by údaje z vyprávění pamětníka detailně ověřovala. Jedná se o životopisné převyprávění pamětníkových osudů podle jeho vzpomínek zaznamenaných v rozhovoru, pokud není v poznámce uveden jiný zdroj.“

Irena Malínská popisuje kapitulaci Německa a svou poválečnou činnost:

Krátce před podepsáním německé kapitulace byla Irena Malínská ve Vsetíně a následně ve Fryštáku, kde jí zemřel jeden z posledních mladých vojáků téměř v náručí. Jeho smrt předznamenala neblahé vzpomínání na konec války, přestože 9.5. 1945 bylo více důvodů k radosti - kromě zmíněné kapitulace to byl také den Irenčiných dvacátých narozenin.

Po válce se celá rodina Šmidtů přestěhovala do Československa, bratr načerno v roce 1945 a zbytek rodiny s mohutnou reemigrační vlnou volyňských Čechů v roce 1947. Irena Malínská vystudovala vojenskou zdravotní školu a sloužila na útvaru v Olomouci. V armádě působila až do roku 1968, kdy za moderování v rozhlasu byla z armády vyhozena.

Přestože mohla odejít do důchodu, cítila se ještě dostatečně energická a svou další kariéru spojila s cestovní kanceláří Čedok. Její jediné manželství netrvalo dlouho, má z něj syna, který se pro podepsání Charty 77 rozhodl emigrovat z Československa do USA, kde žije dodnes.

Natočil ?, v roce 2010 zpracoval Luděk Jirka