Antonín Loucký (* 1926  †︎ 2009)

Komunisté nesmyslnými dodávkami neúměrně zatížili majitele statků

• porevoluční obecní výbory

• vystudoval gymnazium ve Slanném

• kolektivizace

• Slánsko

Antonín Loucký se narodil 22. dubna 1926 v Jarpicích ve starobylé statkářské rodině. Jména tří příslušníků rodu jsou uvedena na zvonu visícím na Karlštejně. Zvon pochází z kostela v Klobukách, kde má rodina kořeny. Členové rodu se aktivně podíleli až do vypuknutí druhé světové války na společenském chodu Klobuk a Jarpic, kam se později část rodu odstěhovala. Zastávali funkce obecních zastupitelů a rychtářů. Profesí byli sedláci nebo mlynáři.

Rodina se přátelila s četnými významnými prvorepublikovými osobnostmi. Stýkali se s ministerským předsedou Janem Malypetrem, spolutvůrcem první československé ústavy právníkem Františkem Soukupem, vychovatelem roudnických Lobkowiczů, či s rodinným lékařem hrabat Thunů Antonínem Vrabcem. V příbuzenském svazku byli s Vlastimilem Kybalem, prvorepublikovým diplomatem.

Rodiče Antonínu Louckému v dětství zemřeli a na rodném statku hospodařil od svých osmnácti let jeho bratr se strýcem.

Obecnou školu navštěvoval v nedalekých Budenicích, kam chodily děti ze tří okolních vesnic: Jarpic, Šlapánic a Budenic. Po ukončení páté třídy v roce 1938 začal studovat na gymnáziu ve Slaném. Po maturitě navštěvoval až do roku 1947 Filozofickou fakultu Karlovy univerzity. Studium pro vážné onemocnění přerušil a po roce 1948 se již jako syn statkáře ke studiu vrátit nemohl. Z téhož důvodu zastával různá přechodná zaměstnání.

Po skončení druhé světové války nastaly velké problémy v národním hospodářství vlivem sucha. Velká neúroda v zemědělství hrála nezanedbatelnou roli ve volebních výsledcích. K ní se přidaly vnitrostranické hádky, přesuny sovětských vojsk z Německa na východ a práce skrytých sovětských rezidentů, kteří zde působili se svolením Benešovy vlády. To vše ovlivnilo květnové volby v roce 1946.

Na venkově se situace radikalizovala, k moci se dostávali lidé orientovaní na nový režim. Do všeho dění v obci začaly zasahovat nově ustanovené národní výbory a všemu dávaly nový stranický řád. V Jarpicích byla situace extrémně špatná. Do čela obce se dostali lidé, kteří neměli se starousedlíky žádné vazby a navíc byli nekvalifikovaní. Jako v celonárodním zemědělství i zde byl zaveden systém povinných dodávek zemědělských produktů. Ten byl zamýšlen tak, aby v co nejkratší době hospodáře donutil vstoupit do vznikajících družstev. Sedláci, kteří se bránili, byli zavíráni za nesmyslné prohřešky. Také pamětníkův bratr Václav Loucký, hospodář na rodinném statku, byl zatčen a internován v Praze na Pankráci. Věznění přežil jen díky rodinným konexím. Ačkoli měl Václav  ze zdravotních důvodů „modrou knížku“ podepsanou generálem Ludvíkem Svobodou, předvolání k mimořádné vojenské službě. Odveden byl k PTP.

• Witness story in project The Recollections of Witnesses from Slánsko and Slaný (Blažena Hrabánková)