Anastázie Lahutová

• „Byla jsem ve Strážnici na gymplu. Autobusy nejezdily, dojíždět jsem nemohla. Musela bych chodit na nádraží, které je dva kilometry daleko, to bych neuměla. Tak jsem bývala v klášteře. Proto su taková hodná. Když vše bylo furt takové, otec mně naznačoval, že mu bylo řečené, že mě dál asi nepustijú, nebo něco v takovém smyslu. Jela jsem za primářem do Hradišťa, vysvětlila jsem mu, jak sa věci majú, a on mně řekl: ‚Děvčico, v Olomouci sa otevírá biochemická škola, jestli chceš, tož...‘ Řekla jsem: ‚Samozřejmě.‘ Tož mně napsal bumážku. Ani zkoušky jsem nemusela dělat, protože jsem šla už z kvinty. Dělala jsem tam tu školu a byla jsem jakoby bokem. V Blatnici už na mě zapomněli.“

• 1

Blatnice pod Svatým Antonínkem, 18.02.2017

Vždy při mně stáli alespoň dva andělé

Portrét pamětnice, Blatnice pod Svatým Antoníčkem, cca 1948

Anastázie Lahutová, za svobodna Míšková, se narodila 30. listopadu 1931 do zemědělské rodiny, která hospodařila na deseti hektarech polností, Anně Míškové (rozené Krupkové) a Janu Míškovi. Měla dva mladší sourozence. V lednu roku 1943 prodělala těžký úraz na saních, kterému málem podlehla. Je přesvědčená o tom, že se uzdravila díky pobožnosti, kterou vykonal místní farář. Úraz na jejím těle zanechal trvalé následky a na rozdíl od svých sourozenců a dalších vrstevníků prožila městský život. Všem v Blatnici se vzdálila, ovšem svůj kulacký původ se s ní vlekl a bylo jí odepřeno vysokoškolské studium. Po dokončení gymnázia studovala střední biochemickou školu v Olomouci a následně se stala laborantkou fakultní nemocnice. Za druhý zázrak ve svém životě považuje setkání s Lubošem Lahutem, který nedbal jejího handicapu a namluvil si ji. Byli sezdáni roku 1956 a měli dceru Alenu a Jitku. Žili v Bojkovicích. Roku 1967 začali stavět dům v Blatnici pod Svatým Antonínkem, kam se na důchod přestěhovali. Manžel již zemřel, s pamětnicí žije jedna z jejích dcer.