Rudolf Kupka

Na rasovém a hygienickém institutu si mě kvůli svatbě přeměřovali a fotili nahého

Rudolf Kupka (en)
Rudolf Kupka (en)

Rudolf Kupka se narodil 24. dubna 1919 v Nové Pace do pekařské rodiny. Jeho otec si v Nové Pace pronajal pekárnu už v roce 1903. Pamětník kromě provozování zimních sportů docházel do místního Sokola. Po absolvování školní docházky se roku 1936 vyučil pekařem a rozhodl se pro studium mistrovské školy pekařské v Břeclavi. Tu však kvůli otcově smrti v roce 1937 nedokončil a vrátil se do rodinné pekárny v Nové Pace. V Břeclavi se ale stačil seznámit s dívkou, se kterou se později oženil. Jelikož ale pocházela z Břeclavi, města, které se stalo po roce 1938 součástí Třetí říše, nebylo jednoduché ji navštěvovat. Kvůli sňatku se musel pamětník podrobit prohlídce zkoumající jeho „rasovou čistotu“ v Praze, kdy si ho nahého přeměřovali a fotili. Na podzim roku 1945 se rodina přestěhovala do Trutnova. V této době byl pamětník jmenován důvěrníkem Společenstva pekařů, dále se stal druhým předsedou Velkoobchodního družstva, instruktorem pekařského mistrovského kurzu v Liberci a předsedou pekařů ve Svazu řemesla. V září 1949 byl jeho podnik znárodněn a několik měsíců poté byl propuštěn i jako zaměstnanec pekárenského závodu. V roce 1954 nastoupil k uhelnému průzkumu v Poříčí u Trutnova a později k práci v uranových dolech v Jáchymově, kde se stal vrtmistrem. Zanedlouho byl přesunut do uranových dolů u Příbrami, kvůli čemuž se přestěhovala i celá jeho rodina. Od roku 1966 pracoval jako vedoucí závodní školy práce a po prodělání druhého infarktu přešel k práci pomocného elektrikáře a zámečníka. Na jaře roku 1979 odešel do důchodu. V době natáčení žil v Nové Pace (2015). Zemřel tamtéž v roce 2017.