Anděla Kratochvílová (* 1951)

V životě jsem si vždycky musela pomoct sama

• otec vězněn sedm let v gulagu na Sibiři

• srpen 1968 prožila ve Františkových Lázních

• pracovala v Kovo Velká Hleďsebe

• po revoluci pracovala v pekárně v Klimentově

Anděla Kratochvílová přišla na svět 18. května 1951 v Chebu jako páté dítě ze šesti. Rodiče pocházeli z Rumunska, kde se také narodili její dva nejstarší sourozenci, Ludva a Julie. Ve 2. světové válce bojovalo Rumunsko po boku třetí říše a do války musel narukovat i Andělin otec. S Němci bojovat nechtěl a při nejbližší příležitosti přešel k Sovětům. Ti ho ale považovali za špiona a odsoudili na sedm let do gulagu na Sibiři. Z vyprávění Anděla ví, jak složitá byla doma situace po jeho návratu. „Nikdo o něm sedm let nevěděl a maminka už si myslela, že nežije. Zrovna když se vrátil, tak byla těhotná s jiným pánem a ani děti k němu nechtěly. Taťka tím trpěl. Ludva, ten první, ještě v Rumunsku, když pásl krávu, tak šlápl na minu a utrhlo mu to v sedmi letech nohu. Takže táta přijel domů a Ludva ležel na posteli, máma těhotná a Julka, ta druhorozená, ta k němu nechtěla jít, protože ho neznala. Když odešel, bylo jí osm měsíců, a když se vrátil, bylo jí osm let.“

Báli jsme se války

Rodina se ale dokázala dát opět dohromady a krátce po válce odešli do Československa v rámci osidlování pohraničí, kde se uvolnily domy a pozemky po odsunutých Němcích. Usadili se v Lázních Kynžvart, kde jim byl přidělen malý dům se stájí. Oba rodiče pracovali v lese, otec zpočátku ještě s koňmi tahal dříví, později už používal mechanizaci.

Anděla nastoupila v Lázních Kynžvart na základní školu. I když by bývala ráda studovala nějakou střední školu, vzhledem k množství sourozenců a finanční situaci rodiny nastoupila ve čtrnácti letech do práce. Pracovala jako servírka v lázeňských podnicích nejprve ve Františkových, později v Mariánských Lázních. Ve Františkových Lázních prožila také okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. „Bylo mi sedmnáct a šly jsme zrovna se sestrou z tanečků a říkáme hele, tady je nějaké vojenské cvičení, nebo co to je, takových vojáků. Ale nevěnovaly jsme tomu pozornost. Byly jsme zrovna u babičky a ráno, když jsme vstaly, tak jsme v dráťáku slyšely, že přijeli vojáci a v Praze jaké je tam dopuštění. Tak jsme myslely, že to je jenom nějaká hra, ale pak jsme šly do práce a viděly jsme ty vojáky znovu. Ze začátku jsme brečeli, byli jsme nešťastní, pacienti všichni odjížděli, každý se bál, že bude válka a aby se viděl s rodinou. Já jsem se taky bála, tak jsem psala domů dopis, to jsme neměli telefony, jestli mám přijet, že bych se pak už s nimi neviděla, kdyby se něco semlelo.“ Situace se naštěstí uklidnila a nebyla zdaleka tak vyhrocená jako ve velkých městech.

Přelomové okamžiky si nenechala ujít

Koncem 60. let opustila Anděla lázně a začala pracovat v kantýně podniku Kovo Velká Hleďsebe, kde se vyráběly především kovové palety na zboží. Zde se také seznámila se svým budoucím mužem, vzali se v roce 1971 a narodil se jim jediný syn. Manželství se ale nevydařilo, bylo plné násilí a neporozumění, přesto v něm Anděla vydržela až do roku 1989. Syn tehdy studoval obchodní školu v Benešově a jako člen Občanského fóra se v revolučních týdnech zapojil do protestů proti režimu. Ani Anděla si nenechala přelomové okamžiky utéct a vyrazila stávkovat a cinkat klíči do nedalekých Mariánských Lázní.

V podniku Kovo Velká Hleďsebe vydržela až do roku 2000, kdy zanikl. Bylo jí 50 let a měla sice řadu zkušeností, ale byla bez vzdělání a nikdo ji nechtěl zaměstnat. Práci nakonec sehnala v pekárnách v Klimentově, kde pracovala ve směnném provozu jako pekařka lázeňských oplatek a kde vydržela až do odchodu do důchodu. „Dokud jsem byla mladá, nevadilo mi tvrdě pracovat a dělat podřadnou práci, ale nakonec mě štvalo, že žádné vzdělání nemám. Mladí pak většinou dostali lepší plat i pozici – jen proto, že měli školu.“

Vždy se ale řídila heslem „Co mě nezabije, to mě posílí“. Dnes (2022) je aktivní seniorkou, chodí hrát do senior klubu bowling a karty, jezdí na skútru a ráda plave a tancuje. Žije v Klimentově nedaleko Mariánských Lázní.

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Magdaléna Sadravetzová)