Blažena Kovaříková

• „Tenkrát, když prvně napadli hřbitov, tak jsme byli v takové jako kapli, nahoře to vypadalo jako kaple a dole byl půdorys, kde byla ta kaple udělaná malá. Tam bylo nás spousta. A tenkrát dostala přímý zásah, ta kaple, ten hořejšek, tam nebylo, co by tak hořelo. Ale okolo ty hroby, tam bylo všechno shořelé. Když nás pak pustili ven z té kaple, tak to bylo všude všechno rozbité. Zkrátka, to bylo nejhorší.“

• „To už náš lágr byl rozbitý. Tam, jak jsem bydlela, byla okna proti sobě, ze strany byl vchod. V rohu jsem měla postel, byly dvě nad sebou. Když jsme tam přišly, strop byl na kusu spadlý, lavice byly povalené, okna byla… A tam u té postele, co já byla, přímo u okna, ležela mrtvá, taková hezká, byla z Polska. To jsme si sebraly jenom kufr a už utíkaly pryč, z toho pryč.“

• 1

České Budějovice, 24.08.2020

media recorded in project Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Byla jsem totálně nasazená

Blažena Kovaříková během totálního nasazení ve Steyeru, 1944
photo: Archiv pamětníka

Blažena Kovaříková, rodným jménem Matzalová, se narodila 7. září 1924 v obci Veska u Rudolfova na Českobudějovicku. Po vyučení švadlenou v roce 1942 ji v rodině Schacherlových zaměstnali jako vychovatelku. V únoru roku 1944 obdržela příkaz na nucené práce v továrně v rakouském Steyru. Hned první týden zde zažila nálety spojenců, které výrazně poničily město včetně lágru, kde pamětnice bydlela. Blaženu s kolegyněmi přesunuli do Schwechatu na jihovýchodním předměstí Vídně. Ve sklepeních bývalého pivovaru, kam nacisté přeložili část výroby, pracovala v oddělení výstupní kontroly. Opět zde zažila řadu nebezpečných bombardování. Období od prosince roku 1945 do osvobození strávila totálním nasazením v protektorátu v Polici nad Metují. Roku 1954 se provdala za Františka Kovaříka a přestěhovala se do Lišova. S manželem vychovali dvě děti. Pamětnice se živila jako švadlena, později vykonávala pozici pomocné síly na středním odborném učilišti. V roce 2020 žila Blažena Kovaříková v Lišově u Českých Budějovic.