Božena Koreňová

• "V prvním patře jatek byl ochoz, kde byla jedna kancelář vedle druhé. Seděli v nich velkořezníci. Mám dojem, že řezník ani neviděl kupované maso. Protože si nevzpomínám, že by otec někdy někde chodil a vybíral kusy masa. Při obchodě byla tak velká důvěra mezi velkořezníkem a zpracovatelem, tedy řezníkem, že vše vyřídili jen papírově. Myslím si, že se koupilo tolik a tolik půlek vepřového a velkořezník to dodal. Pak tam byla jatka pro řezníky. Byla to obrovská hala rozdělená železnými tyčemi a každý řezník měl svou kóji. Od ní měl klíč nebo tam byl zámek, to já nevím. Tam pak měli řezníci uskladněné salámy, maso nebo to, z čeho se dělal salám. Byla to chladnička. Čili obrovská hala rozdělená na různé kóje podle velikosti. Samozřejmě se za to i platilo. Řezníci tam jezdili každý den."

• "Před námi otec neříkal nic, nestěžoval si. Snášel to hrdinně. Před námi v domácnosti neříkal nic, jinde pak už vůbec nic. Dusil to v sobě. Představte si, že od roku 1929, kdy otvíral prodejnu, až do roku 1952 nebo 1953 byl na tom stejném místě. A tu prodejnu budoval, prodával tam. A teď bylo všechno pryč."

• "Doma jsme se chodili schovávat do velkého domu na Nádražní třídě, teď je to Rekrea. Rychle se uhasilo ohniště, přestal se vařit oběd. Kolem půl jedenácté prý létali Američané nebo Angličané. Chodili jsme se schovávat do toho domu, protože byl vysoký. Věřilo se, že když spadne bomba na vysoký dům, tak že nespadne až do sklepa. Jestli to byla pravda, nebo ne, to já nevím. Tam jsme chodili po dobu amerického bombardování. Většinou ale letadla přelétávala do Polska, ale sem tam se stalo, že ta bomba i spadla."

• 1

Ostrava, 14.05.2021

media recorded in project Příběhy regionu - Moravskoslezský kraj
  • 2

Ostrava, 20.05.2021

Hrůzy války viděla skrz výlohu řeznictví

Božena Koreňová v mládí

Božena Koreňová se narodila 16. února 1931 v Ostravě jako Božena Ranochová. Její otec vlastnil řeznictví a uzenářství, matka byla v domácnosti a příležitostně pomáhala v řeznictví. Božena Koreňová tak dětství prožila částečně hrami s kamarády, čas ale trávila i v otcově obchodě nebo na jatkách. Řeznictví fungovalo i za druhé světové války, maso a salámy byly vydávány na potravinové lístky. Rodiče se soustředili převážně na práci a o politiku se nezajímali. Během druhé světové války zažila, jak mizí židovští zákazníci. Po válce přišel obchod jejího otce o německé zákazníky zařazené do odsunu. Konec války přečkala ve sklepě, byla svědkem hrůzných událostí. Zažila rabování německého majetku. Po konci války se podnik pořád potýkal s nedostatkem masa. V roce 1952 musel otec Boženy vstoupit do národního podniku Masna a obchod mu komunisté zestátnili. Sám už v něm nemohl pracovat, střídal pracovní místa v jiných řeznictvích ve městě. Božena vystudovala obchodní školu, s manželem Otakarem Koreněm vychovala dva syny. V roce 2021 žila v Ostravě.