Jaroslav Klouda

• „To byla samozřejmě záležitost Slánský, Horáková. Dá se říct, že jsem si v té době neuvědomoval, o co jde. Považovali jsme to za něco, co je nepatřičné, ale celý ten kontext, když to vnímáte věkově. Tak jsme... Zůstal nad tím rozum stát. Ten kontext... V každém případě. Mám za sebou soudcovskou kariéru. Teprve jako soudce, to samozřejmě nemá s politikou nic společného, dospěl k závěru, že trest smrti je neadekvátní trest, protože člověk nedá život člověku a nemá právo mu ho vzít."

• „Na začátku roku 1970, kdy byl u nás v bytě (velvyslanec USA John Baker), my jsem tenkrát bydleli na Břevnově. Nabídl mě, žena Růženka u toho tehdy nebyla, nabídl mě, že zařídí mojí emigraci do Spojených států a následně, někdy později, že by tam on ze svého diplomatického postavení se pokusil, aby za mnou mohla odjet rodina. Měli jsme tehdy ročního syna. Já jsem mu řekl: 'Johne, ale někdo tu zůstat musí...'"

• „Jednoznačně jsem byl pro řešení, které bylo a které podle mého soudu mělo a mohlo vést k sociální spravedlnosti, ale ukázalo se v mém zralém věku, že tato idea je v podstatě nerealizovatelná. Protože mentalita člověka je jiná, než aby byla nějaká vysněná komunistická společnost, rovná pro všechny. Bohužel ale to už je stařecký poznatek. V té době jsem byl jednoznačně aktivní."

• 1

• 2

Až ve zralém věku jsem pochopil, že komunistická idea je nerealizovatelná

Jaroslav Klouda
Jaroslav Klouda
photo: Archiv pamětníka

Jaroslav Klouda se narodil 30. července roku 1931. Vyrůstal v jihomoravské vsi Drásov. Otec Otakar Klouda byl kantorem, ředitelem základní školy a po roce 1945 členem KSČ. Po druhé světové válce se rodina přestěhovala do Brna. Nastoupil zde na gymnázium. V roce 1949 se zapojil do akce Mládež vede Brno zorganizované tehdejším krajským tajemníkem KSČ Otto Šlingem. V té samé době sám vstoupil do komunistické strany. Počátkem 50. let nastoupil ke studiu Právnické fakulty Univerzity Karlovy do Prahy. V roce 1956 vycestoval jako člen vysokoškolské delegace do Dubrovníku, Vídně a Paříže. V roce 1957 nastoupil k Městskému soudu v Praze a zároveň se stal radním hlavního města Prahy. Od roku 1964 do roku 1970 působil jako předseda Obvodního národního výboru (ONV) Prahy 6. Poté, co veřejně nesouhlasil s invazí vojsk Varšavské smlouvy, přišel v době normalizačních prověrek o členství v KSČ a musel opustit pozici předsedy ONV. V roce 1975 přišel o místo u soudu. Zaměstnání našel na investičním odboru Dopravního podniku v Praze, mohl služebně cestovat do zahraničí. Po revoluci se vrátil k advokacii. V roce 2023 žil v Praze.