Václav Kalivoda (* 1947)

Jako děti politických vězňů jsme neměly na růžích ustláno

• strýc ve vykonstruovaném soudním procesu odsouzen ke 12 rokům

• otec vazebně vězněn a po znárodnění se živil jako dělník

• pod výhružkami prodali Panský dům a odstěhovali se z města

• po roce 1990 dům v rámci restitučního řízení vrácen

„Táta cítil křivdu. Sebrali mu živobytí a zaměstnání, které měl rád. Jako přidavač na stavbě měl najednou živit pět kluků. Měli jsme furt hlad a uživit takovou rodinu nebylo jednoduché. Věděl, že se odsud musíme odstěhovat, že budoucnost naší rodiny v Humpolci nepokvete,“ vypráví syn živnostníka Václav Kalivoda.

Václav Kalivoda se narodil 26. listopadu 1947 v obci Šanov na Znojemsku. Krátce nato se rodina stěhovala do Humpolce, kde Václavův otec Josef Kalivoda zdědil po smrti strýce rozlehlý Panský dům, jehož součástí bylo i zajeté řeznictví. Vysočinské městečko ani Panský dům nebyly pro Josefa Kalivodu ničím neznámým, vždyť spolu se svým bratrem Bohumilem (ve vyprávění ho pamětník označuje jako Bohumila, ale v historických publikacích se objevuje pod jménem Bohumír) se u svého strýce vyučili řemeslu. Josef se stal řezníkem a jeho bratr Bohumil číšníkem.

Dětství obou bratrů nepatřilo k nejveselejším životním kapitolám. V roce 1916 jim nejdříve zemřela maminka a o čtyři roky později otec – oba dva na následky španělské chřipky. Než jejich otec zemřel, blíže se měl seznámit s jakousi paní Bubeníkovou, majitelkou hotelu Sázava v Ledči nad Sázavou, ke které se Josef se svými dvěma syny nastěhoval. A po smrti majitelky se vedení hotelu ujal Bohumil Kalivoda.

Soudruzi vystavili zabavené věci ve výloze

Živnostnické plány Josefa Kalivody, který v Humpolci přejal řeznictví s výrobnou a zaměstnanci, zarazilo po komunistickém puči znárodnění obchodu, který se stal součástí celku spotřebitelského družstva. Komunistická strana nadále pokračovala ve svém tažení a pranýřování živnostníků po celém Československu a podobný scénář v podobě domovní prohlídky, který po znárodnění proběhl u tisíců dalších obchodníků, následoval i v obchodě Josefa Kalivody. O domovní prohlídce vypráví syn Václav: „Naproti bývalo Kulíkovo cukrářství, a když u nich proběhla domovní prohlídka, paní Kulíková mojí matce předávala z okna čokolády, aby je dobře schovala. Za dva měsíce pak domovní prohlídka proběhla u nás a mamka předávala paní Kulíkové zase nějaké uzeniny, které před znárodněním schovala. Samozřejmě u nás během prohlídky našli věci, které se před znárodněním zatajily. Ty pak soudruzi vystavili ve výloze na náměstí.“

Po znárodnění řeznictví byl Josef Kalivoda nucen pracovat jako dělník a prošel nejrůznějšími pozicemi, jen aby svou rodinu a pět dětí uživil. Nejdříve pracoval jako závozník a šofér v pivovaru, následně se stal přidavačem v místním národním podniku Čemolen a poté pracoval jako řezník v nedalekém Herálci.

O strýcovi ani tátovi jsme nic nevěděli

Těžké časy pro rodinu Kalivodových ale neskončily a perzekuce se dotkla i jejich nejbližších. Václavova strýce a ledečského hoteliéra Bohumila Kalivodu odsoudili 16. května 1952 ve vykonstruovaném procesu Bičiště a spol. ke 12 rokům žaláře za velezradu. V diplomové práci historika Michala Arnota, zaměřené na politické procesy přelomu 40. a 50. let dvacátého století, je uvedeno, že prokuratura Bohumila žalovala za to, že v době politicky vyostřené poskytl bývalým straníkům národně socialistické strany z Havlíčkobrodska přístřeší pro schůzku v hotelu Sázava. Události pak dále komentuje Václav Kalivoda: „Inženýr Bičiště, který schůzi pořádal, požádal mého strýce Bohumila, zda by ho nedovezl do Humpolce k paní Zábranové. Neměl s tím problém a inženýra Bičiště zavezl do Humpolce, přičemž byli zřejmě sledováni. Pak, když bylo po všem, pokračoval za mým tátou do Panského domu, načež je pak všechny sebrali, a to včetně mého otce, který skončil na několik týdnů ve vyšetřovací vazbě. O strýcovi ani o tátovi jsme ale nic nevěděli.“

Komunistická justice ve skupinovém procesu Bičiště a spol. rozdala osm trestů, které v délce trvání odnětí svobody činily dohromady 93 let. Jedním z odsouzených spolu s Ing. Bičištěm byl i otec pozdějšího spisovatele a překladatele Jana Zábrany Emanuel Zábrana z Humpolce, který se před Únorem velmi angažoval v národně socialistické straně, za níž byl dokonce předsedou MNV v Humpolci.

Všechny děti byly v Pionýru, krom mě

Absurdní a zkonstruované odsouzení Bohumila Kalivody znamenalo pro jeho manželku a dva syny nutné vystěhování. Opustili Ledeč nad Sázavou a nastěhovali se ke svým příbuzným do Panského domu v Humpolci. Václav Kalivoda tak krom svých bratrů vyrůstal bok po boku se svými bratranci a společně docházeli do místní základní školy Hradská. „Jako děti politických vězňů jsme neměly na růžích ustláno. Všechny děti byly v Pionýru, ale já ne! Nikdo se mě na to ani nezeptal. Dnes jsem na to hrdý, ale tehdy mě to mrzelo. Otec po propuštění z vazby vstoupil do komunistické strany, a to hlavně kvůli nám, dětem, ale dlouho tam nevydržel. Dodnes si pamatuji, jak ho máma přemlouvala, aby na prvomájové průvody spolu s československou vlajkou vyvěsil i sovětskou. To ale odmítal,“ vzpomíná Václav Kalivoda.

Vězněný strýc Bohumil si převážnou část dvanáctiletého trestu odseděl v lágru Vojna u Příbrami. Několikrát ho sem přijeli navštívit synové a manželka a na svobodu ho propustili až na prezidentskou amnestii v květnu 1960. Vrátil se ke své rodině do Humpolce, nastoupil do zaměstnání a pracoval jako vedoucí humpoleckého hostince Orlík. Po třech měsících ale došlo k jeho propuštění, a to na popud MNV, jež se odvolávalo na to, „že není možné, aby bývalý politický vězeň dělal vedoucího v největším hotelu v Humpolci“. Tak připomíná osud svého strýce Václav Kalivoda. Jeho strýc navíc žil v domě, na jehož zahradě byly objeveny motáky s textem komunistické ikony Julia Fučíka, kterému zde odhalili pamětní desku. Václavův strýc ji po pádu totalitního režimu jakožto nový majitel domu a bývalý politický vězeň bez milosti vypáčil ze zdi.

Byl ochoten svědčit, jak tátovi vyhrožovali

Ještě za minulého režimu si Václav Kalivoda za své postoje k politickému zřízení vysloužil od okolí přezdívku Amerika. Po osmé třídě se vyučil karosářem a dvouletou vojenskou službu absolvoval na západě Čech, kde ho v srpnu 1968 zastihla invaze vojsk Varšavské smlouvy. V tom samém období se jeho rodiče rozhodli Panský dům v Humpolci opustit a přestěhovali se do Luk nad Jihlavou. „Než se mí rodiče odstěhovali, táta pod nátlakem prodal dům Jednotě. Vyhrožovali mu. Bylo komplikované pak v restitučním řízení dokázat, že prodej se neodehrál na základě jeho svobodné vůle, a proto bylo nutné vypátrat svědky. Krom sousedů jsem dohledal člověka, kterého v té době zaměstnávala Jednota. Přesně si pamatoval, jak tátovi vyhrožovali s tím, že pokud dům neprodá, zlikvidují ho, což byl schopen soudu ochotně dosvědčit.“

S družstvem Jednota, které se po revoluci nehodlalo Panského domu vzdát, se Václav Kalivoda soudil celkem dva roky. Nakonec se mu podařilo ho v dezolátním stavu získat nazpět. Pádu komunistického režimu a navrácení rodinného dědictví se z manželů Kalivodových dožila už jen Václavova maminka Anežka, otec Josef zemřel roku 1981. „Když nám dům vrátili, maminka přijela a stoupla si k oknům směřujícím do náměstí. Dívala se ven a pronesla: ‚Tady u toho okna jsem stávala. Když se táta vracel od Hněvkovic, tak na mě zablikal a já mu šla ohřát jídlo,‘“ uzavírá své vyprávění Václav Kalivoda, který se v 90. letech rozhodl řeznictví svého otce opětovně otevřít a provozovat.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Rostislav Šíma)